• De ce toată lumea ar trebui să consume un supliment cu vitamina B12?

    Știm la ce te gândești: „Acesta este un alt articol senzațional care va încerca să mă convingă să cumpăr un supliment cu vitamina B12”, corect?

    Da... dar numai într-un fel. Da, vrem ca tu să cumperi un supliment de vitamina B12, dar nu este nimic senzațional în acest lucru. Iar dacă alegi să folosești suplimentul de vitamina B12 din acest articol, sau pe oricare altul, este alegerea ta personală.

    Cel mai important este să folosești un supliment cu vitamina B12!

    Hai să vedem ce este vitamina B12 și de ce este atât de importantă pentru sănătatea noastră.

    De ce toată lumea ar trebui să consume un supliment cu vitamina B12?

    Ce este vitamina B12?

    Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă care este implicată în metabolismul fiecărei celule din corpul nostru. Este esențială pentru producerea energiei, sănătatea creierului și pentru buna funcționare a sistemului nervos. Unele dintre principalele beneficii pentru sănătate ale vitaminei B12 sunt:

    • Vitamina B12 ajută organismul la producerea energiei. Are un rol cheie în transformarea alimentelor ingerate în glucoză. Unele dintre principalele simptome ale deficitului de B12 sunt reprezentate de nivelul scăzut al energiei, probleme de concentrare și slăbiciune musculară.1
    • Vitamina B12 ajută la producerea de globule roșii și la transportul oxigenului la organele vitaleDeficitul de B12 reprezintă un risc de a dezvolta anemie.2
    • Vitamina B12 întărește sănătatea osoasă și reduce riscul de osteoporoză.3
    • Vitamina B12 îmbunătățește starea de spirit și scade riscul de apariție al depresiei.4
    • Vitamina B12 îmbunătățește sănătatea creierului și previne pierderea neuronilor.5 6

    Deficitul de B12 a fost asociat cu creșterea riscului apariției pierderilor de memorie și a demenței.

    Ca vitamină solubilă în apă, vitamina B12 este stocată în celulele noastre astfel încât deficiența nu poate fi observată imediat. În orice caz, această deficiență poate provoca afecțiuni iremediabile7 la nivel celular, de aceea este important să acordăm o atenție sporită acestui nutrient.

    De unde putem lua vitamina B12?

    Vitamina B12 este un nutrient produs de bacterii, nu de animale sau plante.

    Cu sute de ani în urmă, nimeni nu își făcea griji pentru nivelul de vitamina B12 deoarece îl găseau în mod natural în sol. Oamenii mâncau legume, tuberculi, ierburi și condimente care conțineau bacteriile microscopice producătoare de B12, aprovizionându-se astfel cu o cantitate suficientă de vitamina B12 pentru a fi sănătoși.

    În zilele noastre să îți asiguri necesarul de B12 este o poveste diferită. Din cauza metodelor de agricultură industrială, a utilizării intense a pesticidelor, a salubrității excesive și a epuizării nutrienților care se găsesc în solul nostru, este imposibil să ne luăm necesarul de B12 din legumele pe care le consumăm.

    Absența vitaminei B12 din dieta vegetariană este unul din motivele pentru care oamenii susțin consumul de produse de origine animală.

    Prin deducție logică, o dietă bazată pe produse de origine vegetală nu este sustenabilă deoarece nu poate furniza necesarul optim de vitamina B12 și ne obligă astfel la consumul unui supliment nutritiv.

    Dar este o capcană... Ceea ce majoritatea persoanelor nu știu este că, aproape toate animalele pe care noi la consumăm, primesc în hrana lor un supliment de B12. Acest lucru se întamplă deoarece plantele pe care animalele le mănâncă nu mai conțin B12, așa că fermierii sunt nevoiți să le dea un astfel de supliment pentru a le ține sănătoase.

    Potrivit experților, 90% din toate suplimentele de vitamina B12 care se fabrică sunt în prezent consumate de animale.8 Așadar, în momentul în care consumăm carne consumăm efectiv o parte din suplimentul de vitamina B12 care i-a fost administrat animalului.

    De asemenea, trebuie să avem în vedere faptul că, nu doar vegetarienii sunt predispuși să sufere de deficit de vitamina B12. În realitate, 40% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 și 83 de ani, au un nivel scăzut al vitaminei B12. Alți 9% au o deficiență, iar alți 16% sunt pe punctul de a manifesta o deficiență de vitamina B12.9 

    Poate cea mai sănătoasă și mai sigură variantă pentru obținerea vitaminei B12 în zilele noastre este prin folosirea unui supliment de cea mai înaltă calitate.

    Cât de multă vitamina B12 ar trebui să consumăm?

    Conform Organizației Mondiale a Sănătății, doza zilnică recomandată adulților este de 2.4mcg.10 

    Cu toate acestea, când vine vorba de suplimentare, majoritatea nutriționiștilor recomandă consumul a 250-500mcg/zi deoarece organismul nostru absoarbe doar o mică cantitate din totalul de vitamina B12 pe care o consumăm.

    Conform specialiștilor, organismul nostru absoarbe aproximativ 1.5 mcg de B12, printr-un proces numit „factorul intrinsec”. Pentru a păstra procesul simplu, acesta presupune absorbția de B12 prin intermediul peretelui stomacului. Mai absorbim încă 1-2% din cantitatea suplimentată prin difuzie pasivă. Dacă am consuma 500mcg de supliment de vitamina B12, estimarea cea mai bună ar fi că absorbim 1.5 mcg din supliment prin factorul intrinsec plus un adaos de 5mcg (1%) prin absorbție pasivă. Acestea ar totaliza aproximativ 6.5mcg. Această cantitate de B12 este sigură pentru consumul zilnic, luând în considerare și faptul că este foarte greu să faceți supradoză de acest nutrient.

    În orice caz, noi îți recomandăm să testezi anual nivelul vitaminei B12, la fel cum faci și cu ceilalți nutrienți. Dacă folosești 500mcg dintr-un supliment de vitamina B12, iar nivelurile sunt peste cele optime, poți lua în considerare micșorarea dozei la 250mcg.

    Ce formă de B12 ar trebui să consumăm?

    Există trei forme principale de vitamina B12 recomandate de nutriționiști. Acestea sunt: metilcobalamina,hidroxocobalamina, adenozilcobalamina. Mai există și cianocobalamina, dar aceasta fiind forma sintetică.

    Dat fiind faptul că vitamina B12 este greu de absorbit în organism, specialiștii recomandă consumul celor trei forme natural simultan. Astfel, ajutăm organismul să aibă cele mai mari șanse să absoarbă cât de mult posibil din suplimentul de vitamina B12.

    Acesta este motivul pentru care echipa Vivo a creat suplimentul B12 sub formă de MHA. Acest lucru înseamnă că acesta conține cantități egale de metilcobalamină, hidroxocobalamină și adenozilcobalamină. În plus, au ales să îl facă sub formă lichidă deoarece studiile au arătat că așa se absoarbe mai rapid.11 Mai mult, forma lichidă permite ajustarea dozajului datorită pipetei gradate.

    Alte observații referitoare la B12

    Dacă aveți peste 65 de ani, dacă luați medicamente pentru diabet sau medicamente pentru refluxul gastric ori arsuri gastrice, este indicat să aveți grijă la aportul de B12.12

    Același lucru se aplică și dacă suferiți de boala Crohn, boala inflamatorie a intestinului, sau dacă aveți un nivel scăzut al acidității stomacului, deoarece aceste condiții pot diminua nivelul absorbției de B12 prin factorul intrinsec.

    Dacă vă încadrați într-una din aceste categorii, vă recomandăm să vă testați nivelul de B12 de doua ori pe an.

    Sursa: HIGHENERGY


  • Comments

    No comments yet

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Add comment

    Name / User name:

    E-mail (optional):

    Website (optional):

    Comment: