-
Par JulianneK le 23 November 2022 à 12:57
Pentru ca organismul să își mențină funcțiile vitale de bază, trebuie să ardeți un anumit număr de calorii, a căror valoare este exprimată prin rata metabolică bazală.
În comparație cu consumul de energie zilnic total, reprezintă circa 60-75%. Corpul folosește această energie doar pentru a susține organele vitale, dar și pentru activități de bază, cum ar fi respirația, circulația sângelui, procesarea nutrienților și producerea celulelor.
Vârsta, greutatea, și sexul sunt factori decisivi în calcularea ratei metabolice bazale.
Pentru menținerea unei greutăți optime și pentru a evita să luați în greutate, există o regulă generală conform căreia ar trebui să consumați aproximativ numărul de calorii pe care le folosiți în timpul zilei. Așadar, de ce vă îngrășați?
Alimentația dezechilibrată
Aceasta este cauza cea mai evidentă pentru mulți oameni care se confruntă cu o creștere în greutate. Mâncarea unor alimente nesănătoase, obiceiul de a lua gustări între mese sau mâncatul pe fond emoțional sunt cu siguranță o modalitate de a câștiga în greutate. De aceea, este important să luați masa la oră fixă, într–un mediu liniștit, care să nu vă distragă atenția.
Genetica sau motive ereditare
Se presupune că în cazul în care unul dintre părinți este supraponderal sau obez, copilul are șanse de 40% să devină la fel. Dacă ambii părinți sunt obezi, copilul se naște cu un risc crescut de a lua în greutate, de până la 80%. Studiile au arătat că unii oameni sunt predispuși genetic la creșterea în greutate mai ușor decât alții sau stochează grăsimea din jurul abdomenului și pieptului mult mai ușor.
Cu toate acestea, asta nu înseamnă neapărat că genetica este de vină. Nu trebuie omis faptul că părinții influențează copilul și în ceea ce privește obiceiurile și stilul de viață în sine.
Semne că o persoană are o predispoziție genetică pentru obezitate:
- persoana a fost supraponderală în cea mai mare parte a vieții;
- unul dintre părinți sau ambii părinți, precum și unele rude, sunt foarte supraponderali;
- el/ea nu poate slăbi, în ciuda activității fizice crescute și a aportului redus de calorii.
Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să acceptați obezitatea, chia dacă aveți o predispoziție genetică.
Consumul de alimente procesate industrial
Consumul de alimente procesate industrial este în creștere în societate, deși acestea nu conțin deloc sau doar o cantitate mică de nutrienți, vitamine, minerale și enzime.
Se estimează că până la 20% dintre oameni sunt dependenți de astfel de alimente. Și acest număr poate fi chiar mai mare la persoanele obeze.
Sedentarismul sau lipsa de activitate fizica
Mai puțină activitate fizică înseamnă și mai puține calorii arse. Sedetarismul este una din problemele generate de societatea modernă, cauzată de munca intensă într–un birou, în fața unui calculator, folosirea automobilului și seri prea multe pe canapea, la TV. De aceea, este recomandat să faceți mișcare cel puțin 30 de minute zilnic.
Activitatea fizică modifică modul în care mâncați. Oamenii care aleargă în aer liber încep să se simtă mai bine, ceea ce declanșează, de multe ori, dorința de a mânca sănătos.
Consumul de medicamente
Mai multe medicamente pot avea ca efect secundar creșterea în greutate. Aceste medicamente includ pilulele contraceptive, corticosteroizi, medicamentele pentru tratarea tulburării bipolare, schizofreniei sau depresiei, precum și unele medicamente pentru tratarea diabetului.
În plus, utilizarea îndelungată de cortizon poate determina creșterea în greutate. Cortizonul crește pofta de mâncare și încetinește eliminarea de sare.
Reținerea apei în organism
Atunci când vă simțiți balonați acesta este un semn al reținerii apei în organism ce duce la creșterea în greutate. Puteți reține apă în organism deoarece consumați multă sare, nu faceți suficientă mișcare pentru eliminarea toxinelor sau pur și simplu aveți o problemă și este recomandat să consultați un medic.
Dependența de zahăr și mâncare
Zahărul alimentează fiecare celulă din creier și atunci când vă supraalimentați cu alimente dulci, puteți afecta părți ale acestuia, care controlează cantitatea de mâncare pe care o consumați.
De ce suntem încântați când consumăm bomboană? Deoarece zahărul din aceasta este un carbohidrat simplu ce se transformă rapid în glucoză în sânge. Acești carbohidrați simpli se regăsesc și în fructe, legume și produse lactate dar acestea conțin fibre și proteine care reușesc să încetinească procesul de absorbție al glucozei.
Nu trebuie să renunțați complet la dulciuri, dar puteți să vă satisfaceți nevoia din alte surse. Încercați fructele de pădure proaspete, fulgii de ovăz făcuți piure, fructele uscate, congelate, laptele degresat sau un iaurt cu un conținut scăzut de zahăr.
Când vă este foame, fiecare prăjitură pare irezistibilă. Consumul de proteine este o modalitate ușoara de a reduce pofta. Alimentele bogate în proteine sunt digerate mai lent, menținându-vă sentimentul de sațietate pentru o perioadă mai lunga de timp.
Procesul de îmbătrânire
Metabolismul uman încetinește odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru începe să se observe ușor chiar și după vârsta de 20 de ani, atunci când metabolismul încetinește cu 2% în 10 ani. Încetinirea metabolismului este cauzată în principal de modificările hormonale ale corpului și de pierderea masei musculare.
După vârsta de 30 de ani, pierdem în medie 3-5% din masa musculară în zece ani. Cu toate acestea, este posibil să combateți acest lucru cu un stil de viață activ și cu antrenamente de forță.
Stresul
Când sunteți stresați, hormonul cortizol este eliberat în organism, ceea ce duce la o creștere a tensiunii arteriale, precum și a nivelului de zahăr din sânge. În plus, s-a demonstrat că nivelul crescut de cortizol pe termen lung stochează grăsimea viscerală.
Sfaturi pentru a pierde în greutate
Mulți oameni renunță după câteva zile, deoarece o schimbare bruscă provoacă o senzație bruscă de foame și disconfort. Desigur, va depinde întotdeauna de voi, dar merită să încercați una dintre următoarele modalități:
- Eliminați carbohidrații rafinați din dietă
- Reduceție aportul caloric cu aproximativ 15-20%
- Nu uitați de micul dejun
- Dormiți suficient, adică cel puține 7-9 ore
- Beți mai multă apă pentru că aceasta reduce în mod natural foamea, asigură funcționarea corespunzătoare a tuturor proceselor biochimice din organism și contribuie la detoxifierea naturală a organismului
- Consumați mai mulți cabohidrați complecși
- Consumați grăsimi sănătoase precum omega 3
- Faceți mișcare în mod constant, minim 30 minute în fiecare zi.
În primul rând, tot ce trebuie să faceți este să vă mișcați mai mult, iar în al doilea rând, să înlocuiți dulciurile cu ceva mai sănătos și mai nutritiv.
your comment -
Par JulianneK le 11 April 2022 à 17:06
Tot mai mulți oameni aleg să devină vegani, însă alegerea surselor de hrană pur vegetale, combinată cu lipsa de cunoștințe despre nutriție poate provoca multe carențe de vitamine și minerale în organism.
Așadar mai jos vă vom prezenta care sunt subsanțele nutritive ce lipsesc cel mai mult din alimentația veganilor și cum puteți evita acest deficit nutrtiv.
Chiar dacă o dietă pe bază de plante este extrem de sănătoasă, există anumite substanțe nutritive pe care nu le puteți obține fără a consuma produse de origine animală. Sau le puteți obține în cantități foarte mici și asta nu ajută prea mult. Care sunt aceste vitamine și minerale pe care trebuie să le completați dacă sunteți vegani.
Vitamina B12
Prima vitamină și adesea deficitară este Vitamina B12 care se găsește în carne, ouă, pește, ficat sau lapte. Nu este de mirare că nu se găsește atât de ușor în dieta vegană.
Acasta este importantă pentru multe procese din organism, inclusiv pentru metabolismul proteinelor și producția de globule roșii din sânge, care transportă oxigen în organism. De asemenea, joacă un rol esențial în sănătatea sistemului nervos și este, de asemenea, necesară pentru o funcție imunitară adecvată.
Deficitul de Vitamine B12 poate duce la anemie, infertilitate, boli osoase sau cardiace și deteriorarea sistemului nervos.
Simptomele deficitului de vitamina B12 includ oboseală, slăbiciune, constipație, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate, depresie, confuzie sau probleme cu memoria sau menținerea echilibrului.
Aportul zilnic recomandat de vitamina B12 este de 2,4 μg pentru adulți.
Singurul mod dovedit științific cum pot veganii să atingă aceste niveluri este să consume alimente bogate în vitamina B12, precum lapte vegetal, produse din soia, cereale pentru micul dejun, spirulină, chlorella și drojdie nutritivă.
Dar trebuie să adăugăm că ar trebui să consume o cantitate foarte mare din aceste alimente zilnic pentru a atinge valorile dorite, de aceea este recomandată suplimentarea cu suplimente din complexul B.
Fierul
Fierul este un mineral al cărui scop principal este să transporte oxigenul în hemoglobina globulelor roșii, astfel încât celulele să poată să producă energie.
O cantitate prea mică de fier în organism poate duce la enemie, oboseală și scăderea funcției imunitare.
Principalul motiv pentru care deficiența de fier afectează femeile este ciclul menstrual, când se elimină o doză mare de fier din corp. La copii, este necesar un aport crescut de fier datorită dezvoltării funcțiilor creierului.
Un alt grup vulnerabil, care poate suferi de deficit de fier sunt veganii. Corpul este capabil să absoarbă de două până la de trei ori mai mult fier din surse de origine animală decât din surse vegetale.
Veganii cu un aport redus de fier ar trebui să încerce să mănânce mai multe alimente bogate în fier, precum legume cu frunze, fasole, mazăre, fructe uscate, nuci, semințe, cereale integrale sau produse de panificație și pâine. Suplimentarea cu fier este, de asemenea, un ajutor eficient.
Zincul
În primul rând trebuie să știm că zincul este un oligoelement mineral indispensabil organismului, pe care îl putem găsi în diferite alimente sau sub forma unor suplimente alimentare.
Zincul are numeroase beneficii pentru organism, iar lipsa zincului poate duce la apariția unor probleme de sănătate precum scăderea imunității, probleme cu pielea sau chiar încetinirea creșterii la copii.
Organismul unei persoane adulte conține în jur de 3 grame de zinc, iar acesta este distribuit în celule, cu precădere la nivelul oaselor și altor țesuturi, fluidelor, organelor interne. Cea mai mare cantitate de zinc, aproximativ 95%, se află în celule.
Zincul este esențial pentru activitatea a peste 300 de enzime, care influențează metabolismul, funcțiile sistemului imunitar și refacerea celulelor corpului.
Cel mai mult zinc se găsește în alimentele de origine animală, cum ar fi midii, carne, pește și ouă. Numai puține alimente de origine vegetală conțin cantități ridicate de zinc.
Puteți găsi zinc în leguminoase, cereale integrale, ciuperci, semințe și nuci.
Pentru a obține doza optimă de zinc, este necesar un aport zilnic de 8 mg (la femei) sau 11 mg (la bărbați). Pentru ca o femeie ce urmează o dietă vegană să atingă aceste valori, ar trebui să mănânce cel puțin 800 g de linte pe zi. Aceasta conține doar 1 mg de zinc la 100 g. Prin comparație, 100 g midii conțin până la 61 mg zinc, care reprezintă 700% din nivelul dozei zilnice optime. Așadar este necesară suplimentarea din suplimente nutritive cu zinc.
Acizii grași Omega-3
Omega-3 este un grup de acizi grași esențiali, care joacă un rol important în organism și pot oferi o serie de beneficii pentru sănătate.
Organismul nu poate produce singur acești acizi și trebuie luați din surse precum peștii. Însă, știm de mult că acizii grași omega-3 nu se găsesc doar în alimente de origine animală. Semințele de chia, nucile, algele, semințele de in și soia sunt, de asemenea, surse bogate.
Dar cum este posibil ca, în ciuda unei varietăți largi de surse vegetale de omega-3, veganii să aibă deficiențe? Acizii grași omega-3 cu lanț lung, DHA și EPA, se găsesc numai în surse de origine animală. În schimb, ALA este abundent doar în alimentele din surse vegetale.
Există o soluție și la această problemă pentru vegani, care este suplimentarea cu uleiuri din alge, care sunt, de asemenea, o sursă de EPA și DHA datorită prezenței peștilor în mare și râuri.
Calciul
Calciul este unul dintre principalii electroliți ai organismului nostru și totodată, cel cu proporția cea mai mare din organism, reprezentând aproximativ 2% din greutatea corpului și este depozitat în proporție de 99% în sistemul osos și în dinți. Însă rolul acestuia este mult mai complex, nu doar la sistemul osos.
Cea mai bună sursă a acestuia sunt, fără îndoială, produsele lactate, care însă nu se găsesc în dieta vegană. Veganii trebuie să găsească alte surse, precum varză, broccoli, soia, năut, fasole neagră, migdale sau lapte vegetal.
Însă, calciul din surse vegetale nu este absorbit la fel de bine în organism ca și calciul din surse de origine animală ceea ce poate duce la deficiență de calciu. Conținutul scăzut de calciu poate mări riscul apariției în timp a oaselor fragile și a osteoporozei.
Veganii care consumă mai puțin de 525 mg de calciu pe zi tind să aibă un risc crescut de fracturi osoase.
Aportul zilnic recomandat de calciu este stabilit la 1000 mg pe zi pentru majoritatea adulților și crește la 1200 mg pe zi pentru adulții cu vârsta peste 50 de ani.
Dacă nu puteți completa calciu din alimentație, ar trebui să luați în considerare suplimentarea acestuia.
Vitamina D
Vitamina D face parte din grupa de vitamine liposolubile și se găsește în mod natural în anumite alimente și sub formă de suplimente nutritive.
Aceasta are origine endogenă prin influența razelor ultraviolete din lumina soarelui care ajung în piele și induc sinteza de vitamina D.
Vitamina D joacă un rol important în sănătatea mușchilor și oaselor, ajută la absorbția calciului și fosforului din intestin. Prin urmare, poate preveni și trata durerea musculară, durerea de oase, oboseala cronică și osteoporoza.
Mai mulți experți susțin că o expunere de 10 – 15 minute la lumina directă a soarelui este suficientă pentru a obține suficientă vitamină D pentru organism.
Puteți găsi vitamina D și în ciuperci sau lapte de soia. Dar într-o cantitate extrem de mică.
Doza zilnică recomandată de vitamina D este cuprinsă între 600 și 800 UI. Prin urmare, este foarte importantă administrarea de suplimente nutritive cu vitamina D pentru vegani.
Creatina și beta-alanina
Creatina este un nutrient care se sintetizează sub formă naturală în organism, în rinichi, pancreas și ficat provenind de la aminoacizii Arginină, Glicină și Metionină. Aproape 95% din Creatină se află în mușchii scheletici iar 5% în inimă, creier și testicole.
Cea mai mare parte de la Creatina ce o folosim provine de la alimente precum carne și peste. Din alimente putem ingera între 1 și 2 grame pe zi, exceptând cazurile de vegetarieni. Singurul mod în care veganii obțin suficientă creatină este prin suplimentare.
Când aportul dietei alimentare este mic, organismul își furnizează singur Creatina de la cei 3 aminoacizi precursori în cantități foarte mici și nu întotdeauna disponibili.
Veganii care consumă suplimente cu creatină pot experimenta o îmbunătățire semnificativă a funcției creierului și o creștere a forței.
Sursele de beta-alanină din alimente pot contribui semnificativ la niveluri mai ridicate de carnozină musculară, dar principalele surse sunt carnea și peștele, care cu siguranță nu sunt vegane.
Așadar pentru a nu consuma produse vegetale în cantități industriale și sunteți vegani, trebuie să apelați la suplimente nutritive.
your comment -
Par JulianneK le 11 January 2021 à 17:33Pentru persoanele care nu consumă carne sau alte produse care conțin proteina de origine animală, sunt potrivit de consumat proteine vegetale, care combinate, vor oferi organismului aceleași beneficii ca și proteinele clasice.
Tipuri de proteine vegetale incluse în dietele sportivilor pe care orice persoana le poate folosi
Proteine din semințe de dovleac
În forma completă, semințele de dovleac sunt relativ bogate în proteine și grăsimi sănătoase. Când este transformată în pulbere, cea mai mare parte a grăsimii este eliminată, ceea ce reduce caloriile.
Un sfert de cană (28 de grame) de porție de pulbere de proteine din semințe de dovleac oferă aproximativ 103 calorii și 18 grame de proteine vegetale, în funcție de marcă. Deoarece are un conținut scăzut de aminoacizi esențiali treonina și lizină, nu este o proteină completă.
Totuși, proteina din semințele de dovleac este foarte hrănitoare, furnizând cantități mari de magneziu, zinc, fier și alte minerale, precum și compuși vegetali benefici.
Puține studii au fost facute asupra beneficiilor pentru sănătate ale proteinei din semințele de dovleac, dar există dovezi ca ar putea avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Proteine din mazăre
Pulberea de proteine din mazăre nu este făcută din mazare verde dulce, ci din verișorii săi cu proteine superioare, mazare despicată galbenă.
Un sfert de cana (28 de grame) de porție de proteină din mazăre conține aproximativ 21 de grame de proteine și 100 de calorii, în funcție de marcă. Ca si alte leguminoase, este scazuta in aminoacidul esential metionina.
Cu toate acestea, proteina de mazare este deosebit de bogata in aminoacizii esentiali cu catena ramificata (BCAAs), leucina, izoleucina si valina, care ajuta la alimentarea muschilor care lucreaza si stimuleaza corpul sa faca proteine musculare.
Mai mult, castigurile musculare experimentate cu proteina din mazare au fost similare cu cele ale consumatorilor de proteine din zer (lapte). Studiile la animale si la om sugereaza, de asemenea, ca proteina din mazare poate promova sentimentele de plinatate si scaderea tensiunii arteriale.
Proteine din soia
Praful de proteina din soia este o proteina completa, ceea ce este neobisnuit pentru proteinele vegetale. De asemenea, are un nivel ridicat de BCAA pentru a sprijini forta si cresterea muschilor.
Un sfert de cana (28 de grame) de portie de izolat proteic de soia are aproximativ 95 de calorii si 22 de grame de proteine vegetale, in functie de marca. In plus, contine compusi vegetali benefici, inclusiv unii care iti pot scadea colesterolul.
Proteina de soia a scazut in popularitate in ultimii ani, in parte pentru ca majoritatea soiei este modificata genetic (GM). Cu toate acestea, se pot cumpara cateva marci de proteina de soia non-GM.
Alte motive pentru care proteina de soia nu este la fel de populara includ alergiile la soia si ingrijorarile legate de potentialele efecte negative asupra sanatatii, cum ar fi riscul de cancer de san.
Proteine din semințe de floarea soarelui
Proteina izolata din semintele de floarea soarelui este o optiune relativ noua pentru proteine vegane.
Un sfert de cana (28 de grame) de portie de proteina din semintele de floarea-soarelui are aproximativ 91 de calorii, 13 grame de proteine, in functie de marca si ofera BCAA-uri pentru formarea de muschi.
Ca si alte proteine din seminte, este scazuta in aminoacizii esentiali lizina. Cu toate acestea, este o sursa buna pentru toti ceilalti aminoacizi esentiali. Pentru a imbunatati nivelul lizinei, proteina din semintele de floarea soarelui este uneori combinata cu pulberea de proteina quinoa, care este o proteina completa.
Pana in prezent, nu exista studii care sa compare efectele asupra sanatatii ale proteinei din semintele de floarea soarelui cu alte surse de proteine vegetale izolate la animale sau oameni.
your comment -
Par JulianneK le 7 July 2020 à 15:06
Înainte de a te decide să apelezi la o firmă de contabilitate sau să ai un contabil în propria firmă, trebuie să ți cont de faptul că legislația fiscală se schimbă destul de des și cei din domeniul contabilitații trebuie să țină pasul cu ea.
Apelează la o firmă de contabilitate
Dacă ai o afacere de puțin timp și ai nevoie de un contabil sau pur și simplu ești pe piață de multă vreme și încerci să găsești o altă firmă de contabilitate, vei găsi cu singuranță ceea ce cauți, mai ales dacă ești la curent cu anumite detalii importante. Trebuie să afli în primul rând dacă în firma de contabilitate există un expert contabil și ce experiență are în acest domeniu firma.
Există foarte mulți antreprenori care au nevoie de o persoană serioasă, cumunicativă și foarte pricepută atunci când vine vorba despre problemele cu care se confruntă firma. Un contabil ideal îți va oferi un feedback în timp real și va lucra tot timpul cu dăruire.
Este important să alegi o firmă de contabilitate care sa fie foarte bine informată, să îți ofere răspuns la toate nelămuririle și să își îndeplinească rolul de la a la z. Un expert contabil profesionist îți va oferi informații cu privire la diverse costuri, cheltuieli, investiții, servicii și sfaturi juridice si mai mult de atat, consultanță financiară.
Fă alegerea corectă pentru firma ta
Înainte de a face o alegere dintre o firmă de contabilitate și contabil angajat, trebuie să stabiliți de ce buget dispuneți pentru contabilitate.
Contabilul poate fi angajat cu normă întreaga sau cu normă redusă, în funcție de volumul de activitate al societății, însă activitatea societății poate varia sau se poate diversifica.
În cazul societăților mici contabilul angajat poate fi depășit de situațiile cu care se confruntă, iar în cazul societăților mijlocii un departament de contabilitate va suferi în permanență modificări de personal, situație care va costa timp pentru selecția personalului și bani în cazul care se fac greșeli din lipsă de experiență sau slabă pregătire.
Firma de contabilitate are avantajul unui personal calificat, fiind în permanență la curent cu legislația fiscală, personal care zilnic se confruntă cu foarte multe situații având în portofoliu societăți din diverse domenii de activitate.
Bazează-te cu încredere pe o firma de contabiltate din Bucuresti care este mereu la curent cu toate schimbările din domeniu legislativ. Aceste schimbări trebuie luate în considerare, mai ales dacă vrei să lucrezi corect din punct de vedere legal, așa cum este și firesc, de altfel.
Este foarte important să păstrezi o relație de comunicare cu firmă de contabilitate pe care o alegi, deoarece nu poți ști niciodată când ai nevoie de un sfat sau când pur și simplu nu ești lămurit complet în legatură cu anumite situații.
Calitatea serviciilor se vor observa încă din primele zile și e mai mult decât importat ca un expert contabil din Cluj să te ajute în domeniul pe care îl cunoaște atât de bine.
Reține faptul că relația ta cu o firmă de contabiliate trebuie să fie pe termen lung. Cu cât serviciile sunt mai detaliate și mai complexe, cu atât legătura cu un expert contabil te poate ajuta mai mult decât ți-ai putea imagina.
Fii atent și la experiență în domeniu pe care o are firma pe care o alegi, dar și la raportul calitate-preț. Astfel, vei beneficia de cele mai bune rezultate și totul va fi în regulă.
Apeleaza la Contabilserv pentru servicii de contabilitate profesionale.
your comment -
Par JulianneK le 7 December 2018 à 15:47
Atât bărbații cât și femeile au în mod natural testosteron în organism, prezent în măsură mult mai mare la bărbați decât la femei. Steroizii sunt molecule complexe care circulă prin sânge și acționează ca un fel de mesageri.
Iată cum lucrează acești steroizi
Corpul este alcătuit din multe celule vii ce cresc într-o măsură mai mică sau mai mare. Să vorbim despre celulele musculare întrucât suntem direct interesați ca acestea să crească mai mari și mai puternice. În jurul nucleului, celulele conțin milioane de receptori pentru steroizi. Aceștia (receptorii) sunt locurile unde steroizii se “lipesc” astfel încât ei pot fi transferați în nucleul celulei. Aici, moleculele de steroizi influențează celulele musculare în sinteza proteinelor și a creatinei fosfat.
Orice culturist cât de cât documentat știe importanța relației dintre
sinteza proteică și creșterea musculară. Ai nevoie de proteine pentru a face mușchii să crească.Celulele musculare produc și stochează o moleculă organică numită creatină fosfat, responsabilă cu refacerea energetică. Fără prezența creatinei fosfat nu am putea face mai mult de 1-2 repetări cu o greutate nu prea mare la un exercițiu. De exemplu, fără creatina fosfat mușchii nu ar avea puterea să se contracte mai mult de 2-3 secunde. Cu cât în mușchii tăi se produce, stochează și folosește mai multă creatină fosfat cu atât vei deveni mai puternic.
Steroizii sintetici, adică cei care nu sunt naturali (provin din afară și nu se produc în corp) se prezintă în două forme: orală, adică tablete, și injectabilă, administrată intramuscular.
Neștiutorii cred ca toți steroizii acționează la fel și că tot ce fac este să mărească cantitatea de testosteron din organism. Aceste afirmații nu sunt adevărate. Toți steroizii stimulează sinteza proteică, în timp ce steroizii orali stimulează și sinteza creatinei fosfat, în timp ce, cei injectabili, nu.
Ce face ca steroizii orali să stimuleze secreția de creatină fosfat?
Majoritatea steroizilor orali fac parte dintr-un grup numit 17 Alfa-Alkylat, iar acest fapt înseamnă că steroidul respectiv va trece de sistemul digestiv și va fi absorbit în circulația sângelui prin intestinul subțire. Mai simplu, înseamnă că este activ sub formă de tabletă.
Steroizii injectabili sunt diferiți. Se prezintă ca și compuși organici ai unor soluții uleioase, adică dizolvați în ulei. Toate companiile folosesc un tip de ulei la care aproape nimeni nu e alergic.
Întrucât este în ulei, o dată injectat medicamentul are nevoie de aproximativ 3 zile pentru a intra în “sistem”, adică pentru a-și face efectul. Deoarece ficatul are mai puțin de lucrat cu aceștia pentru a-i descompune, sunt mai puțin toxici pentru acest organ decât steroizii orali (literatura de specialitate indică Anapolonul, Halotestinul și Dianabolul ca fiind cei mai toxici steroizi pentru ficat).
Toți steroizii au un raport anabolic/androgen. Partea anabolică este caracteristică steroidului de a stimula creșterea musculară și forța. Partea androgenică determină caracteristicile sexuale (creșterea pilozității, tonul vocii și nivelul de agresivitate). Acest raport (anabolic-androgen) nu este determinant în ceea ce privește eficiența steroidului, contrar afirmațiilor ce spun ca un steroid cu un raport anabolic mărit față de cel androgen ar fi mai eficient.
Un steroid mai puternic androgen va fi însă mult mai dăunator pentru femei.
Haideți să vedem cum folosește corpul steroizii
Când moleculele de steroizi transmit mesajul lor celulelor, sunt retrimiși în sânge și refolosiți până când ficatul se distruge.
Daca aveți, de exemplu, în organism 200 mg de steroid injectabil ce are o viață de aproximativ două săptămâni în sistem, corpul nu va folosi 15 mg pe zi. Va folosi toată cantitatea zilnic, până când aceasta va fi disponibilă, deci într-un mod oarecum disproporționat. Dacă iei 50mg/ zi dintr-un steroid oral mușchii tăi îl vor folosi tot odată, și nu împărțit în mod egal pe ore. Cu alte cuvinte doza descrește (ficatul hidrolizează steroidul) dar corpul va continua să folosească ceea ce rămâne. De aceea dozajul de substanță activă din steroizii orali și cei injectabili diferă, fiind mai mare în cei injectabili.
Ficatul are probleme mari dacă trebuie să facă față la 500 mg dintr-un steroid oral într-o doză, în timp ce aceeași doză dintr-unul injectabil va fi descompusă mai lent. Dacă auzi de un iresponsabil ce ia megadoze de steroizi orali, fii sigur ca va fi prea mult pentru ficatul lui. Corpul nu tolerează doze prea mari de steroizi.
Ca să reacționeze, induce un proces numit aromatizare. Prin acest proces organismul transformă o parte a steroidului în estrogen. Unii steroizi se aromatizează mai ușor decât alții (de ex. testosteronii, dianabolul) ceea ce cauzează retenție de apă și chiar de grăsimi. Când iei steroizi, sistemul tău endocrin primește ceva ce produce în mod natural dintr-o sursă externă (artificială) și în doze mai mari, în consecință corpul va opri secreția naturală de testosteron, întrucât nu mai are nevoie să-l secrete pe al său.
În nici un caz nu e indicat să se oprească brusc administrarea steroizilor, ci acesta trebuie să descrească, pentru a nu crea un dezechilibru hormonal prea mare în organism.
Oricine vrea să ia steroizi ar fi bine să știe riscurile ce și le asumă, si în nici un caz aceste medicamente nu trebuie luate “după ureche”!
your comment
Follow this section's article RSS flux
Follow this section's comments RSS flux