• RISCURILE LA CARE SUNT SUPUSE DATELE STOCATE PE UN HARD-DISK-UL EXTERN

    Considerate până nu demult un lux, având și niște prețuri prohibitive, hard-disk-urile externe au devenit din ce în ce mai populare în zilelele noastre. Astfel, acestea au ajuns astăzi din ce în ce mai accesibile ca preț, ajungând la capacități impresionante de stocare, dimensiuni de 1TB sau 2TB fiind mai mult decât comune. Prin urmare, este oarecum normal ca utilizatorii să își stocheze datele pe acestea, în condițiile în care nevoia de spațiu pe hard-disk-ul calculatorului sau în memoria telefonului a devenit tot mai mare. În plus, evoluția tehnologică a condus la dimensiuni ale fotografiilor si ale filmelor din ce în ce mai mari, ceea ce face ca nevoia de spațiu pentru un fotograf profesionist, spre exemplu, să devină vitală.

    Ce faci cand hard-disck-ul extern iti cedeaza? La ce riscuri este supus acesta?

    Pe de altă parte, hard-disk-urile externe sunt și o soluție de rezervă pentru fisierele noastre pretioase. O astfel de unitate nu trebuie folosita doar ca spatiu suplimentar pentru hard-disk-ul uzual, ci poate fi o buna varianta pentru un backup, astfel incat sa avem tot timpul un duplicat pentru documentele de interes. Ce ne facem insa in momentul in care si aceasta varianta de rezerva devine inoperabila? Ca orice dispozitiv de stocare a datelor, si hard-diskul extern este supus erorilor si defectiunilor de  tot felul. Pricipalul lucru care ne poate afecta fisierele il reprezinta socurile. Unitatile externe se bazeaza practic pe acelasi principiu de functionare ca si hard-disk-urile clasice, adica pe un set de platane suprapuse, pe care sunt stocate datele. Or, este cunoscut ca la cel mai mic soc acestea se pot defecta sau pot da erori.

    Un prim pas pentru a vedea daca hard-disck-ul tau extern mai functioneaza il reprezinta conectarea la calculator sau la laptop si a vedea daca acesta este vazut ca dispozitiv de stocare. Mai apoi, se intampla ca fisierele de pe unitate sa fie total invizibile, ceea ce iarasi indica o problema. Nu in ultimul rand, s-ar putea ca unele fisiere sa fie vizibile, dar sa nu poata fi accesate. Ori, daca stim cu siguranta ca fisierele nu au fost copiate intr-un alt director, redenumite sau chiar transferate pe alta unitate, e cazul sa apelam la un specialist.

    NU FACETI ASTA ACASA! 

    Mai exista suficienti utilizatori care cred ca le stiu pe toate, incercand metode dintre cele mai neconventionale de a recupera datele. Primul pas il reprezinta apelarea la diverse softuri descarcate gratuit de pe internet, care nu intotdeauna dau rezultatele scontate, mai ales daca sunt folosite de neprofesionisti. In fine, sunt si asa-zisi specialisti care pun imediat mana pe surubelnita si se apuca de desfacut unitatea hard-disk, in speranta ca vor rezolva ceva. Din nefericire, acestea nu sunt metode de aplicat pe incercate. Companiile specializate pot efectua astfel de operatiuni de recuperare HDD extern, insa in camere speciale, cu mediu controlat, in conditiile in care, se stie, pana si cel mai mic fir de praf sau impuritati asezate pe platanele hard-diskului pot afecta iremediabuil datele de pe el. Prin urmare, primul nostru sfat este: nu faceti asta acasa, ci apelati l a un specialist!

     


    your comment
  • Transferul datelor de pe un dispozitiv pe altul este mai facil ca oricand si nu mai este nevoie de cabluri de transfer ori de alte conexiuni greoaie. Totul se poate derula astazi in doar cateva secunde, la rate de transfer mult mai mari decat ne-am fi imaginat vreodata. 

    AFLA CUM POTI RECUPERA DATE DE PE UN STICK DE MEMORIE DEFECT

    Si pentru a realiza acest lucru nu trebuie sa ne gandim neaparat la unitati hard-disk externe sau la transferul de date prin rețea. Acestea sunt voluminoase si greu de transportat, iar riscul deteriorarii creste odata ce depunem mai mult efort pentru conexiuni si amplasare in vederea transferului de date.

    Insa, avem astazi la indemana dispozitive mult mai mici, cu ajutorul carora transferul datelor a devenit mai simplu ca niciodata. Este vorba despre stick-ul de memorie, pe care le intalnim aproape peste tot: le primim la locul de munca sau ca obiect promotional, oferit de companii catre posibili clienti sau chiar catre propriii angajati.

    La fel ca orice alt mediu de stocare si stick-urile USB sunt sensibile si se pot corupe sau mai rau se pot defecta fizic, ceea ce face accesarea datelor imposibila. Recuperarea datelor de pe un stick de memorie defect este posibila in centrele de recuperare date.

    DE CE SE DEFECTEAZA UN STICK DE MEMORIE?

    1. DEFECTE ALE STICK-URILOR DE MEMORIE

    Cu toate acestea, nici stick-urile de memorie nu sunt total ferite de riscuri in ceea ce priveste transferul de date.

    Avand in vedere ca acestea sunt introduse in diverse dispozitive, uneori chiar mai multe in aceeasi zi, exista riscul de a fii virusate si compromise datele de pe ele. De aceea, este de preferat ca atunci cand procedam la introducerea stick-ului de memorie intr-un calculator sa efectuam si o scanare de virusi. Abia dupa aceasta etapa vom sti daca dispozitivul nostru este sau nu apt pentru a ne transfera in siguranta datele.

    Pe de alta parte, nu trebuie ignorate defectele cauzate de socuri sau temperaturi inalte, desi, din acest punct de vedere, am putea spune ca stick-urile de memorie sunt foarte bine protejate. Sau, in orice caz, sunt mult mai putin supuse riscurilor la caderea pe podea sau a lovirii, asa cum se intampla in cazul hard-disk-urilor externe.

    2. ERORI UMANE IN MANEVRARE

    De asemenea, avem de-a face si cu erori de natura umana in manevrare, care pot face ca datele noastre de pe un stick de memorie sa fie greu recuperabile.

    Astfel, unul dintre cele mai uzuale defecte cauzate de manevrarea umana este introducerea stick-ului invers in slotul special prevazut pe laptop sau pe computer. In fond, introducerea nu prea este posibila, dar fortarea acestuia poate conduce la deteriorarea dispozitivului, cat si a mufei USB din spatele dispozitivului sursa.

    O alta greseala pe care o putem face este de a formata stick-ul de memorie in momentul introducerii in calculator. De obicei, acesta ne intreaba daca dorim scanarea de virusi, iar in unele cazuri putem opta pentru o anumita operatiune. Iar de aici si pana la a bifa optiunea de formatare nu este decat un pas.

    CUM POTI RECUPERA DATELE DE PE UN STICK DE MEMORIE DEFECT

    Chiar si in astfel de cazuri insa, nu trebuie sa abandonam ideea transferului si a recuperarii datelor de pe dispozitiv. Acest lucru nu se prea poate face insa la domiciliu, ci apeland la un service specializat in recuperari de date.

    In acest sens, specialistii vor incerca sa iti readuca la viata datele, cu pastrarea integritatii acestora, cat si a dispozitivului pe care sunt stocate.


    your comment
  • CALCULATOARELE, O ALTERNATICĂ LA MAȘINILE IMENSE DE CALCUL

    Calculatoare desktop au fost revelația anilor '80 și au fost văzute ca o alternativă la mașinile imense de calcul disponibile doar companiilor care își permiteau să achiziționeze unul. 

    Calculatoarele aveau să se impună pe piață, grație dezvoltatorilor americani și evoluției tehnologice, care au făcut posibil ca astăzi, aproape în fiecare locuință să existe câte  un astfel de dispozitiv tehnologic. Așadar calculatorul a devenit acel „must have” din fiecare birou, al fiecărui tânăr sau persoană care dorește să fie conectată permanent la realitate, să socializeze cu persoanele apropiate. 

    Laptopul pe cat este de mobil si util, pe atat de vulnerabil

    După calculatoarele au devenit atât de importante pentru oameni, laptopul a venit ca o urmare firească a nevoii tot mai mari de mobilitate a utilizatorilor de calculator și, mai ales, de miniaturizare a acestor dispozitive. 

    Dacă în anii '80 computerul personal înlocuia giganticele calculatoare de odinioară, astăzi, laptopul a ajuns să fie disponibil în multe case și companii, dacă nu ca înlocuitor al computerului, cel puțin ca un accesoriu nelipsit al tinerilor și antreprenorilor aflați în permanentă mișcare și care, totodata, au nevoie sa fie permanent conectati la spatiul de lucru. Miniaturizarea si mobilitatea au insa neajunsuri ale laptopului.Aceasta întrucât transportul permanent în geanta de laptop, de acasă la job și invers, astfel că există unele riscuri la care computerele de birou nu sunt expuse atât de des.

    LAPTOPUL ESTE VULNERABIL ÎN ANUMITE CONDIȚII

    Prin urmare, este foarte posibil ca cineva să dea peste tine în parc, atunci când citești un document cu laptopul pe genunchi sau acest lucru se poate întâmpla din diverse motive dacă te aflii în exterior. La fel, nu este exclus ca și în propriul apartament să agăți firul de alimentare atunci când vizionezi un film și te ridici grăbit, pentru a răspunde la telefon sau la ușă. Atunci se întamplă accidentele, care pot provoca daune serioase laptopului tău.

    Laptopul poate avea și defecțiuni ce țin de viruși sau de anumite erori ale sistemului de operare, care îți fac datele de pe calculatorul tău portabil inaccesibile, pe lângă defecțiunile de ordin fizic. Astfel, sunt frecvente cazurile in care laptopul nu se mai deschide deloc, nu este alimentat cum trebuie cu energie electrica sau, atunci cand raspunde la aceste comenzi, nu deschide restul programelor instalate.

    Defecțiunile pot fi de multe feluri, însă ele nu vor putea fi identificate decât prin apelarea la un service specializat în depanarea de laptopuri. Aceasta întrucât piesele pentru laptop nu sunt atât de ușor de înlocuit precum la calculatoarele de tip desktop, e indicat să te adresezi unui service laptop. În plus, acestea sunt miniaturizate și, uneori, foarte greu accesibile, astfel încât schimbarea sau simpla curătare necesită instrumente și spații special amenajate pentru o curățare profesională de exemplu.

    Odată schimbate piesele, este necesară reinstalarea unui sistem de operare, care, de asemenea, necesită cunoștințe de bază și deținerea tururor softurilor și licențelor pentru acestea. Nu în ultimul rând, se instalează programe antivirus și utilitare, pentru a optimiza funcționarea laptopului și a evita posibile riscuri, pe viitor.

    De multe ori însă, este posibil ca laptopul dumneavoastră să nu fie neaparat defect, ci pur și simplu, să fie infesat de informatii inutile și de conflicte între anumite programe. Alteori, laptopul se încălzește și se inchide de la sine când, de fapt, tot ce are nevoie este o curățare de praf a componentelor principale și a ventilatorului, extrem de sensibil în astfel de situații.

    Se mai poate întâmpla ca bateria laptopului să nu se mai încarce pentru că este defectă și nu mai ține laptopul deschis decât dacă este conectată la priză ceea ce este o problemă pentru că astfel acesta nu mai este mobil și ușor de utilizat pe oriunde sau poate fi chiar o problemă cu încărcătorul laptopului.

    Însă, aceste lucruri nu le poți depista decât prin desfacerea în fața unui specialist, pentru o diagnosticare corectă a defectului.

     


    your comment
  • Cum bine stim tehnologia din ziua de azi avanseaza zilnic si detinatorii de laptopuri isi doresc si ei o capacitate cat mai mare a bateriei, pe langa nevoia de a avea o cantitate mai mare de RAM, un procesor mai puternic sau un hard mai rapid.

    Iata ce trebuie sa stii despre baterii de laptop

    In primul rand stim ca toate bateriile interne sau externe, de 3 celule, 4, 6, 8, 9, 12 sunt de tip Lithium-Ion si nu au alta metoda de a se clasifica, astfel ca le vom imparti in doua grupe mari:

    • Baterii clasice care se pot schimba rapid, doar prin decuplarea din spatele lor;
    • Baterii interne care se gasesc de obice in ultrabook-uri, greu de schimbat, unele chiar imposibil fara asistenta/ experienta prealabila.

    Bateriile sunt formate in principal din trei elemente:

    1. Carcasa adica exteriorul bateriei;
    2. Celulele (acumulatorii care tin energia)
    3. Placa de control.

    BATERII CLASICE

    In primul rand cand cautati o baterie laptop noua, trebuie sa va ganditi exact pentru ce o utilizati, daca aveti nevoie de capacitate mai mare fiind mult timp departe de priza pentru ca sunteti o persoana activa, mereu pe fuga si doriti efectiv o baterie extinsa.

    Trebuie sa aveti in vedere un lucru: bateriile extinse, avand mai multe celule, sunt automat si mai mari. Si prin mai mari, ma refer la faptul ca celulele suplimentare vor fi practic “inafara” laptopului. Anumite modele sunt mai mari sub laptop, altele mai lungi.

    Unele baterii de laptop extinse au nevoie de un incarcator cu mai multa putere pentru a se incarca (caz izolat).

    MAI TREBUIE SA AVETI IN VEDERE, CA DATE TEHNICE, CATEVA ELEMENTE IMPORTANTE:

    • Intotdeauna, producatorul da bateriilor o serie de coduri de compatibilitate( part number). Daca gasiti o baterie identica ca forma, cu un alt cod decat cel de pe bacteria veche, nu va panicati. Sunt sanse mari ca aceasta sa fie de o revizie mai noua, deci un nou set de coduri. Incercati sa vedeti daca codurile sunt compatibile intre ele( ori pur si simplu, la cautare pe google, ori pe site-ul producatorului, ori puteti intreba pe cineva din domeniu);
    • Amperajul care arata capacitatea bateriei;
    • Voltajul la care exista o mica regula: voltajele de 10.8V si 11.1V sunt echivalente intre ele( si apar datorita diferentelor de productie), la fel si 14.4 cu 14.8. Exista insa si laptopuri care accepta baterii cu voltaje diferite( sunt insa foarte putine, si de obicei, pentru modele mai noi, gen Dell Inspiron 3521, Asus U36, etc).

    INGRIJIREA UNEI BATERII DE LAPTOP NOU ACHIZITIONATA

    Pentru o performanta optima, trebuie sa aveti grija de bateria noua de laptop. O baterie de laptop noua trebuie ingrijita pentru a functiona la capacitate maxima.

    Bateriile de schimb trebuie incarcate complet atunci cand primiti bateria laptop noua. Incarcarea bateriei noi peste noapte este suficienta pentru o incarcare completa. O baterie de laptop noua trebuie descarcata partial si incarcata complet de cel putin cinci ori pentru a ajunge la capacitatea maxima.

    Acest lucru se face prin simpla deconectare a laptop-ului de la cablul de alimentare si lasarea laptop-ului sa opereze numai pe baterie timp de 30 de minute - maxim o ora. Este important sa nu lasati o baterie noua sa se descarce complet pentru ca s-ar putea ca aceasta sa nu se mai poata incarca de la laptop. Acest lucru poate distruge efectiv o baterie nou-nouta.

    Atunci cand laptopul este conectat la priza de perete, laptop-ul ruleaza pe sursa principala de alimentare, energie electrica de la cablul adaptorului. In timpul conectarii la cablul de alimentare, bateria este intr-o stare de stand-by. Bateria va alimenta laptop-ul atunci cand deconectati cablul electric.

    In cazul in care laptop-ul este conectat pentru perioade lungi de timp, bateria de laptop decade literalmente din lipsa de exercitiu. 

    Este adevarat ca bateria va pierde o mica parte din incarcatura sa in fiecare zi si cablul de alimentare AC "va completa" bateria, dar acest lucru nu este un exercitiu suficient pentru a mentine bateria de laptop intr-o forma de top. Functionarea pe baterie pentru 30 de minute la o ora, o data pe saptamana, este suficienta pentru a mentine bateria laptop-ului sau notebook-ului activa si in forma buna.

    Acesta este, probabil, cel mai frecvent motiv pentru care bateriile de laptop se uzeaza prematur.

    Nu lasati bateria sa se descarce complet pentru ca aceasta se va strica prematur.


    your comment
  • Cu totii am avut perioade in care calculatoarele noastre pareau ca au luat-o razna, ca nu mai asculta de nicio comanda ori ca mai mai au putin si explodeaza. Din nefericire, astfel de cazuri sunt tot mai frecvente, iar acest lucru se intampla de cele mai multe ori fie din cauza suprasolicitarii, fie a folosirii defectuoase de catre utilizatori.

    In oricare dintre cazuri insa pierderile colaterale exista, iar acestea se resimt cel mai mult la nivelul datelor. Acestea sunt stocate de cele mai multe ori pe aceeasi partitie pe hard-disk, astfel incat blocarea dispozitivului conduce la pierdere lor in totalitate. Cum procedam atunci cand ne pierdem datele si avem nevoie de recuperare date de pe hard-disk sau de pe un alt mediu de stocare pe care nu-l mai puteti accesa?

    Iata cum poti recupera datele de pe un hard-disk defect

     

    Cum procedam daca datele pe care le avem pe de pe un hard-disk despre care nu mai stim cat anume va mai functiona in bune conditii? Apelam la softurile de pe internet sau la mana unui specialist in recuperari date?

    Transferul fisierelor pe suport sigur 

    Pana la a apela insa la un  service specializat, o parte dintre utilizatori incearca recuperarea datelor pe cont propriu, chiar daca nu de fiecare data cu succes. In orice caz, sunt cateva operatiuni care nu dauneaza cum ar fi scanarea hard disk-ului cu soft pentru recuperarea datelor in conditiile in care acesta este functional dar datele au fost sterse/formatate accidental. Se mai poate incerca  transferarea fisierelor accesibile si intregi pe un alt suport sigur, de preferinta pe un hard-disk extern. In caz contrar, acestea pot fi transferate pe memory flash-uri sau stick-uri de mare capacitate, pana la remedierea problemei sau transferul lor pe un alt computer functional.

    Nu in ultimul rand, putem apela la varianta clasica a scrierii informatiilor pe DVD-uri, insa la dimensiunile si volumul de fisiere din zilele noastre, acest lucru este de domeniul trecutului. Bineinteles, varianta cea mai sigura pentru pastrarea datelor poate fi aceea s unui backup, dar si de stocare a lor intr-un fisier cloud. Insa, cum acest lucru rar se intampla, ramane sa apelam la variantele clasice.

    Softuri si instrumente la indemana

    Daca niciuna dintre metodele noastre de transfer al datelor nu mai este posibila, exista varianta recuperarii lor de pe hard-disk-ul care nu mai raspunde la comenzi. Acest lucru se poate face de catre specialistii in recuperari date, prin intermediul unor softuri speciale. Exista si posibilitatea incercarii de a recupera datele cu ajutorul unor softuri descarcate de pe internet, insa, service-urile de recuperare date detin softuri profesionale care nu pot fi descarcate de pe internet. Acesta este motivul pentru care apelarea la niste specialisti in recuperari date este solutia cea mai potrivita.

    Depistarea defectului prin metoda eliminarii

    De unde stim insa ca hard-disk-ul nostru este defect sau are doar o problema temporara de functionare? In primul rand, ceea ce trebuie sa ne dea de gandit sunt zgomotele ciudate pe care un hard-disk le scoate atunci cand da semne de oboseala. In al doilea rand, sunt o serie de mesaje care ne pot aparea pe ecranul calculatorului si care ne pot indica o problema la nivelul unitatii de stocare a datelor. In aceste conditii, inlocuirea hard-disk-ului cu un alt dispozitiv de stocare, pentru a vedea comportamentul, ne poate da indicii daca acesta trebuie reparat sau nu.


    your comment


    Follow this section's article RSS flux
    Follow this section's comments RSS flux