• Acum cateva luni se discuta despre implementarea efectiva in 2021 a administrarii contribuabililor in functie de riscul fiscal asociat. Aceasta masura a fost introdusa printre obiectivele importante ale Guvernului din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si are ca termen de finalizare luna august 2026.

    Conform autoritatilor aceasta reforma este mult mai complexa decat poate parea la prima vedere.

    „Reforma urmărește crearea cadrului procedural și de susținere pentru realizarea, implementarea și utilizarea managementului integrat de risc la nivelul administrației fiscale, de către toate funcțiile administrației, pentru crearea unui sistem de identificare, planificare, evaluare și adaptare a activităților în procesul de administrare fiscală, în funcție de riscurile fiscale identificate (permanent actualizate)”, este explicat în PNRR.

    Odată implementat sistemul de management bazat pe nivelul de risc fiscal, conformarea fiscală va crește și evitarea obligațiilor fiscale, evaziunea fiscală și frauda fiscală se vor reduce, a declarat Executivul.

    In PNRR este explicat faptul ca reducerea pierderilor de la bugetul de stat din cauza neincasarilor de taxe si impozite, poate fi eficientizata prin realizarea de controale fiscale in domeniile cu risc fiscal ridicat. Mai exact, comportamentul ANAF-ului in relatia cu contribuabilii va fi disctat de cat de corecti sunt acesti contribuabili.

    ANAF va investi intr-o platforma complexa prin care vor fi analizate volume mari de date pe care le detine despre contribuabili.

    „ (…) devine imperativă implementarea unui sistem de analiză masivă a datelor simultan cu implementarea unor sisteme care să permită deopotrivă creșterea controlului asupra tranzacțiilor derulate în economie și a capacității de colectare a datelor relevante. O astfel de abordare va contribui la scăderea costurilor de intervenție a administrației fiscale (prin adaptarea măsurilor de administrare fiscală a riscului fiscal asociat fiecărui contribuabil) și la creșterea eficacității prin adoptarea unor măsuri adecvate, țintite, în funcție de zonele de risc identificate cu ajutorul tehnologiilor și al know-how-ului din domeniul analizei de risc”, este punctat în PNRR.

    Directia generala de management a riscului, care a aparut in 2020, se va ocupa de stabilirea criteriilor de risc fiscal, de regulile pentru administrarea si verificare contribuabililor in functie de risc, dar si de actualizarea constanta a registrului electronic al riscurilor.

    Autoritatile vor incepe sa adune din ce in ce mai multe informatii despre contribuabili, din diverse surse precum legarea caselor de marcat la sistemul ANAF, implementarea facturarii electronice si implementarea SAF-T care vor duce la o crestere imensa a volumului de date care se duc de la contribuabili la ANAF.

    „Implementarea SAF-T, a sistemului de facturare electronic, a sistemului caselor de marcat electronice, dar și a altor sisteme (sisteme avansate de analiză), precum și integrarea acestora, va avea drept consecință optimizarea analizei de risc, realizarea unei analize de coerență a datelor/informațiilor declarate prin intermediul declarațiilor fiscale de către contribuabil cu datele din contabilitatea acestuia, astfel încât să poată fi identificați contribuabilii cu risc fiscal”, scrie in PNRR.

    In PNRR este precizat de catre Guvern si redefinirea pachetelor de contribuabili in functie de dimensiune.

    „Pe măsura rafinării și a creșterii acurateții informațiilor deținute, vom redefini pachetele de contribuabili, o primă revizuire urmând să se realizeze la începutul anului 2022. Este important ca numărul de mari contribuabili să fie unul adecvat, astfel încât să reflecte caracteristicile și complexitatea acestui tip de contribuabili, dar și gestionabil din perspectiva resurselor umane disponibile, care să înțeleagă pe deplin riscurile fiscale pe care le prezintă segmentul marilor contribuabili”, este detaliat în acelasi PNRR.

    Toate aceste masuri vor fi implementate pana in august 2026 si vor fi puse in aplicare prin tot felul de modificari legislative, achizitii publice si investitii.

    Firma de contabilitate Mardav Accounting vă asigură cu promtitudine și profesionalism toata gama de servicii de evidenta financiar-contabila si de gestiune, servicii de salarizareservicii de consultanta fiscala, servicii de expertiza contabila sau servicii de refacere evidenta contabila.

    PNRR: Se va face clasificarea firmelor in functie de riscul fiscal pana in 2026, pe bani de la UE


    your comment
  • Potrivit unui proiect de lege aflat in Senat pentru dezbatere, s-ar putea aplica o cota de 5% TVA (taxa pe valoarea adaugata) si la manualele si cartilor in format electronic sau audio.

    Proiect de Lege: 5% TVA si pentru carti si manuale electronice sau audio

    Dar sa nu uitam ca acest proiect este in discutie pe masa senatorilor. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca prin Parlament si sa fie promulgat ca lege de catre presedinte.

    Aceste proiect de lege din Senat vizeaza modificarea si completarea Codului Fiscal, in sensul ca sunt inclese cartile electronice sau audio in lista de bunuri carora li se aplica o cota redusa de TVA de 5%.  Aceasta masura s-ar aplica incepand cu anul viitor.

    Aceasta cota de TVA redusa de 5% se aplica mai exact si la livrarea de manuale scolare, carti in format tiparit, carti audio, multimedia sau electrinice, ziare, reviste, cu exceptia celor care sunt destinate publicitatii.

    In momentul de fata aceasta cota se aplica doar pentru “manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii” asa cum este prevazut in Codul fiscal in momentul de fata.

    Daca aceste masuri cuprinse in proiectul aflat in discutie la Senat vor ajunge sa fie apliceabile, adica cota redusa de TVA se va aplica tuturor manualelor, cartilor, ziarelor, revistelor indiferent ca sunt in format tiparit sau electronic. Acest lucru ar elimina situatia de fata cand manualelor si cartilor li se aplica cote diferite de TVA precum 5% si 19%, în funcție de formatul lor.

    Initiatorii acestui proiect isi doresc ca acest proiect sa aduca un beneficiu si persoanelor din mediul rural unde nu se gasesc librarii sau biblioteci. Si aceste persoane trebuie sa aiba acces la produse culturale in format digital pentru educatia continua, divertisment si imbunatatire profesionala.

    Cota generala de TVA, asa cum e stabilita de Codul fiscal, este de 19%, însă pot exista si cote mai scazute (9% sau 5%).

    Daca aveti nevoie de orice informatii privind interpretarea sau aplicarea unei legi, de servicii de contabilitate sau consultanta fiscala, firma de contabilitate Mardav Accounting va sta la dispozitie.

     

    Este foarte important să păstrezi o relație de comunicare cu firmă de contabilitate pe care o alegi, deoarece nu poți ști niciodată când ai nevoie de un sfat sau când pur și simplu nu ești lămurit complet în legatură cu anumite situații.

    Calitatea serviciilor se vor observa încă din primele zile și e mai mult decât importat ca un expert contabil din Cluj să te ajute în domeniul pe care îl cunoaște atât de bine.

    Reține faptul că relația ta cu o firmă de contabiliate trebuie să fie pe termen lung. Cu cât serviciile sunt mai detaliate și mai complexe, cu atât legătura cu un expert contabil te poate ajuta mai mult decât ți-ai putea imagina.


    your comment
  • Inca mai sunt administratori de firme si patroni care nu apeleaza la firma de contabilitate dupa ce isi deschid firmele, considerand ca se pot descurca fara acestea. In realitate, serviciile de contabilitate au o importanta cruciala si sunt chiar obligatorii in Romania pentru bilanturi, care trebuie sa fie autentificate de un notar avizat de CECCAR.

    Iata cateva motive importante pentru care trebuie sa apelezi la o firma de contabilitate

    De astfel, exista mai multe motive pentru care se recomanda externalizarea serviciilor de contabilitate. In aceasta idee, urmatoarele sunt cele mai importante:

    Contabilii cu experienta relevanta stiu sa gestioneze orice situatie nou aparuta in firma

    Cu ajutorul contabililor pot fi gestionate toate situatiile nou aparute. Atunci cand trebuie sa fie depuse anumite declaratii, pentru impozit sau pentru angajati, contabilul poate face acest lucru online, rapid si eficient, iar clientul nu mai este nevoit sa faca drumuri pana la ANAF in acest scop.

    De asemenea, daca este necesar sa se faca anumite rectificari in documente, un profesionist priceput, care a urmat cursuri de contabilitate specifice,  va sti cu siguranta sa faca asta rapid si eficient, pe cand o persoana neavizata, cel mai probabil, nu se va putea descurca.

    Antreprenorii primesc asistenta si servicii de contabilitate si in cazul vizitelor de la ANAF

    In momentul in care ANAF isi anunta vizita, contabilul este cel care se asigura ca firma este in regula si ca nu au aparut probleme. Cu ajutorul contabililor avizati este mult mai usor acum ca amenzile sa fie evitate cu succes.

    In plus, cele mai multe firme care ofera contabilitate pun la dispozitia clientului inclusiv asistenta in cadrul vizitei de la ANAF si trimit un reprezentant pentru a lamuri fiecare problema pe care functionarii statului o pot identifica in documente.

    Colaborarea cu contabili profesionisti are ca rezultat toate documentele la zi

    Un alt aspect la fel de important este faptul ca apeland la servicii de contabilitate, toate documentele sunt la zi. Contabilitatea implica si realizarea registrelor de casa sau a registrului inventar. Atunci cand administratorul alege sa se ocupe singur de acest lucru, este foarte posibil sa amane cu mult aceste registre, ceea ce inseamna ca inainte de bilant va descoperi ca nu are toata situatia contabila la zi si ca este pe ultima suta de metri.

    Colaborand cu un contabil lucrurile sunt mult mai simple si mai usoare intrucat acesta va procesa documentele imediat ce le primeste, iar bilantul va fi gata la termen, fara probleme.

    Antreprenorul primeste sfaturi si consiliere de la specialisti

    Pe langa faptul ca un contabil profesionist intocmeste documente, acesta poate oferi si sfaturi in legatura cu diverse situatii cu care se poate confrunta administratorul. Un client nu a platit de mult facturile? Administratorul nu stie ce masura sa ia? Un alt client a intrat in insolventa? A fost emisa o factura gresita? Propria companie este pe cale sa intre in insolventa?

    Pentru toate aceste situatii contabilul poate oferi sfaturi si sugestii, astfel incat fiecare situatie sa fie corespunzator gestionata. De asemenea, un alt aspect foarte important este ca in anumite situatii, contabilul stie ce documente sa emita pentru a le trimite organelor care le solicita, in vederea falimentului, a insolventei sau in alte situatii.

    Toate aceste motive sunt esentiale si sustin colaborarea cu un contabil autorizat, care are experienta in domeniu si care stie de fiecare data ce anume are de facut.

    Datorita faptului ca legislatia fiscala este extrem de schimbatoare este necesar sa se apeleze la servicii de contabilitate, implicit angajarea unui contabil specialist. Acesta trebuie sa asigure o buna functionare a companiei si sa supravegheze atent orice tranzactie.

    Astfel se vor primi atentionari in cazul unei posibile erori sau in cazul in care vreo lege importanta din domeniul financiar-contabil este incalcata.

    Daca intentionati sa va deschideti o noua afacere nu trebuie sa tratati cu indiferenta serviciile de infiintare firma, deoarece acestea sunt foarte importante, mai ales la inceput de drum.

     

    Daca iti doresti sa lucrezi cu o firma de contabilitate care sa iti ofere servicii de contabilitateconsultanta fiscala sau servicii de salarizare de calitate, puteti apela la ContabilServ.


    your comment
  • Deși externalizarea serviciilor de contabilitate nu este un subiect tabu și mulți consideră că reprezintă o oportunitate pentru ca afacerea să fie performantă, există încă și o categorie de antreprenori care se întreabă ce beneficii ar putea obține din astfel de colaborări cu o firmă de contabilitate.

    Care sunt beneficiile pe care le obții atunci când lucrezi cu o firmă de contabilitate?

    În această idee, subiectul este de interes și poate fi dezvoltat plecând de la ceea ce presupun serviciile de contabilitate asigurate în urma externalizării de către firme dedicate.

    Prin urmare, ce oferă o firmă de contabilitate?

    Serviciile de contabilitate fac referire la absolut tot ceea ce ține de consultanța financiară și fiscalitateservicii de salarizare și resurse umane și servicii de finanțare, reprezentare în fața tuturor organelor de control și multe altele.

    Ținând cont de aria extinsă a domeniilor în care astfel de servicii se dovedesc utile, sunt mai multe avantaje care pot rezulta în urma colaborării cu firmele specializate în servicii financiare și de contabilitate. Acestea includ:

    • informare constantă: toate firmele de contabilitate își țin clienții la curent cu absolut tot ceea ce înseamnă noutăți legate de legislație, în ceea ce privește provocările ce pot fi întâmpinate de companii din punctul acesta de vedere, astfel încât să ofere cele mai bune soluții care să ajute la rezolvarea mai multor situații, ce pot apărea în cadrul unei firme;
    • gama completa de servicii: indiferent care sunt cerintele unei companii si care sunt particularitatile acesteia, firmele de contabilitate care isi respecta clientii reusesc sa le puna acestora la dispozitie cele mai bune solutii personalizate, avantajoase si foarte eficiente, astfel incat sa se plieze rapid si eficient pe activitatea tuturor afacerilor, indiferent de domeniul lor de activitate;
    • economie de bani si timp: organizarea departamentelor contabile in cadrul companiilor implica investirea in resurse care sunt de cele mai multe ori mari. De aceea, externalizarea serviciilor este o optiune cu mult mai avantajoasa din punctul acesta de vedere. Atunci cand firma lasa pentru specialisti zona financiara si contabila, proprietarii de firme pot sa se focuseze pe mai multe aspecte care sa ajute la dezvoltarea afacerii lor, fara sa se mai concentreze pe contabilitate.
    • reprezentare la inspectii si in fata organismelor de control: firmele de contabilitate care au mai multe servicii nu ofera doar avantajul de a intocmi actele, ci si de a fi prezente atunci cand anumite organe de control fiscal si financiar isi anunta prezenta. Astfel, grija managerilor de a gasi personal si de a instrui personal specializat in sensul acesta pentru a il angaja intern este inlaturata si toate fondurile aferente se pot duce in alta parte, acolo unde este foarte mare nevoie de ele;
    • raportare continua: firma de contabilitate poate oferi raportare pe orice perioada, inclusiv raportare in timp real, astfel incat clientul sa aiba la dispozitie o situatie reala, clara si corecta a afacerilor lor, tinand cont de latura financiara si contabila.

    Utilizand aceste beneficii toti proprietarii si administratorii de afaceri au si posibilitatea de a ajunge la target-urile stabilite, pentru ca dispun de instrumentele financiare potrivite si de echipe de experti contabili care pot tine sub control zona financiara si contabila a firmei. Eliminand grijile cu privire la aspectul acesta, pot sa ia decizii care sa ajute la dezvoltarea afacerii lor.

     

    Reține faptul că relația ta cu o firmă de contabiliate trebuie să fie pe termen lung. Cu cât serviciile sunt mai detaliate și mai complexe, cu atât legătura cu un expert contabil te poate ajuta mai mult decât ți-ai putea imagina.

    Firma de contabilitate, Contabilserv, oferă servicii de contabilitate in Bucuresti la standarde inalte de calitate, echipa noastra fiind formata din contabili si experti contabili acreditati CECCAR.

     


    your comment
  • Multi proprietari de firme mici nu isi dau seama de faptul ca 80% din aceste firme nou infiintate esueaza in primele 18 luni din cauza ca nu apeleaza la servicii de contabilitate. De obicei, una dintre cauzele principale este gestionarea financiara deficitara.

    Cele mai importante motive pentru a apela la servicii de contabilitate

    In ciuda acestor consecinte grave, multi proprietari de afaceri aleg sa fie pe cont propriu cand vine vorba de gestionarea banilor. Un raport recent a constatat ca 53% dintre proprietarii de intreprinderi mici nu folosesc deloc un contabil. Si chiar mai socant, 27% dintre acesti respondenti folosesc pur si simplu pix si hartie pentru a tine evidenta finantelor.

    Desi nu ar trebui sa se traga concluzia ca aceste afaceri nu sunt bune pentru ca nu au un contabil, nu se poate subestima amploarea cunostintelor si experientei pe care un contabil le poate oferi.

    Servicii specializate de gestionare a finantelor

    Majoritatea oamenilor nu isi repara masinile acasa. In schimb, le duc la un mecanic profesionist care poate face lucrurile sa functioneze fara probleme si sa identifice problemele potentiale. Intreprinderile mici au nevoie de aceeasi atentie din partea unui profesionist.

    firma de contabilitate face mai mult decat depunerea de declaratii. Ei pot face o evaluare cuprinzatoare a finantelor companiei si pot crea o prognoza pe parcursul anului pentru a  mentine afacerea intr-o stare sanatoasa si prospera.

    Sunt si persoane care se simt descurajate sa lase un strain sa vada detalii intime despre modul in care se desfasoara afacerea, mai ales daca au fost probleme in administrarea finantelor in trecut. Dar parteneriatul cu un contabil va ajuta, de fapt compania, sa isi atingi obiectivele si sa se consolideze pentru succesul pe termen lung.

    Un contabil gestioneaza corect deconturile

    In prezent, majoritatea proprietarilor de afaceri se gandesc frenetic la modul in care pot maximiza deconturile lor. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu reusesc sa deduca toate cheltuielile singure.

    Un contabil poate veni in ajutor identificand cu usurinta aceste deductii potentiale pe tot parcursul anului si poate oferi sfaturi despre cum se pot obtine deducerile de la sfarsitul anului. Multi proprietari de afaceri uita sa urmareasca si sa tina cont de elemente precum amortizarea, cheltuielile pentru consumabile si spatiul aferent biroului.

    Contabilul poate face auditul unei afaceri

    Un alt motiv cu adevarat convingator pentru a angaja un contabil este auditul companiei. Din pacate, majoritatea oamenilor se gandesc la un contabil ca la o persoana care poate rezolva problemele dupa ce au aparut. Cu ajutorul unui audit corect facut se pot evita o serie importanta de probleme.

    Economie de tip si energie

    Majoritatea antreprenorilor considera ca un buget restrans inseamna ca nu isi vor permite sa angajeze un contabil. Dar daca se gandesc la cat timp si efort aloca pentru a incerca sa isi gestioneze singuri finantele, beneficiile depasesc cu siguranta costul.

    Ca antreprenor, accentul  ar trebui sa fie pus pe administrarea afacerii. Investitia intr-un contabil profesionist si angajarea sa ca si consultant de afaceri  continuu va  ajuta in mentinerea tuturor actelor in perfecta ordine si la evitarea problemelor.

    Multi proprietari de intreprinderi mici nu isi dau seama de faptul ca 80% din intreprinderile nou infiintate esueaza in primele 18 luni din cauza ca nu apeleaza la servicii de contabilitate. De obicei, una dintre cauzele principale este gestionarea financiara deficitara.

    In ciuda acestor consecinte grave, multi proprietari de afaceri aleg sa fie pe cont propriu cand vine vorba de gestionarea banilor. Un raport recent a constatat ca 53% dintre proprietarii de intreprinderi mici nu folosesc deloc un contabil. Si chiar mai socant, 27% dintre acesti respondenti folosesc pur si simplu pix si hartie pentru a tine evidenta finantelor.

    Desi nu ar trebui sa se traga concluzia ca aceste afaceri nu sunt bune pentru ca nu au un contabil, nu se poate subestima amploarea cunostintelor si experientei pe care un contabil le poate oferi.

    Servicii specializate de gestionare a finantelor

    Majoritatea oamenilor nu isi repara masinile acasa. In schimb, le duc la un mecanic profesionist care poate face lucrurile sa functioneze fara probleme si sa identifice problemele potentiale. Intreprinderile mici au nevoie de aceeasi atentie din partea unui profesionist.

    Contabilii fac mai mult decat depunerea de declaratii. Ei pot face o evaluare cuprinzatoare a finantelor companiei si pot crea o prognoza pe parcursul anului pentru a  mentine afacerea intr-o stare sanatoasa si prospera.

    Sunt si persoane care se simt descurajate sa lase un strain sa vada detalii intime despre modul in care se desfasoara afacerea, mai ales daca au fost probleme in administrarea finantelor in trecut. Dar parteneriatul cu un contabil va ajuta, de fapt compania, sa isi atingi obiectivele si sa se consolideze pentru succesul pe termen lung.

    Un contabil gestioneaza corect deconturile

    In prezent, majoritatea proprietarilor de afaceri se gandesc frenetic la modul in care pot maximiza deconturile lor. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu reusesc sa deduca toate cheltuielile singure.

    firma de contabilitate poate veni in ajutor identificand cu usurinta aceste deductii potentiale pe tot parcursul anului si poate oferi sfaturi despre cum se pot obtine deducerile de la sfarsitul anului. Multi proprietari de afaceri uita sa urmareasca si sa tina cont de elemente precum amortizarea, cheltuielile pentru consumabile si spatiul aferent biroului.

    Contabilul poate face auditul unei afaceri

    Un alt motiv cu adevarat convingator pentru a angaja un contabil este auditul companiei. Din pacate, majoritatea oamenilor se gandesc la un contabil ca la o persoana care poate rezolva problemele dupa ce au aparut. Cu ajutorul unui audit corect facut se pot evita o serie importanta de probleme.

    Economie de tip si energie

    Majoritatea antreprenorilor considera ca un buget restrans inseamna ca nu isi vor permite sa angajeze un contabil. Dar daca se gandesc la cat timp si efort aloca pentru a incerca sa isi gestioneze singuri finantele, beneficiile depasesc cu siguranta costul.

    Ca antreprenor, accentul  ar trebui sa fie pus pe administrarea afacerii. Investitia intr-un contabil profesionist si angajarea sa ca si consultant de afaceri  continuu va  ajuta in mentinerea tuturor actelor in perfecta ordine si la evitarea problemelor.

     

    Daca iti doresti sa lucrezi cu o firma de contabilitate care sa iti ofere servicii de contabilitateconsultanta fiscala sau servicii de salarizare de calitate, puteti apela la ContabilServ.

     

    Articole din acelasi domeniu:

    Criterii de alegere ale unui expert contabil din Bucuresti

    Beneficiile colaborarii cu o firma de contabilitate

    Cat de mult ajuta un soft de contabilitate o societate?

    Cat de importante sunt serviciile de contabilitate de calitate


    your comment


    Follow this section's article RSS flux
    Follow this section's comments RSS flux