-
PNRR: Se va face clasificarea firmelor in functie de riscul fiscal pana in 2026, pe bani de la UE
Acum cateva luni se discuta despre implementarea efectiva in 2021 a administrarii contribuabililor in functie de riscul fiscal asociat. Aceasta masura a fost introdusa printre obiectivele importante ale Guvernului din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si are ca termen de finalizare luna august 2026.
Conform autoritatilor aceasta reforma este mult mai complexa decat poate parea la prima vedere.
„Reforma urmărește crearea cadrului procedural și de susținere pentru realizarea, implementarea și utilizarea managementului integrat de risc la nivelul administrației fiscale, de către toate funcțiile administrației, pentru crearea unui sistem de identificare, planificare, evaluare și adaptare a activităților în procesul de administrare fiscală, în funcție de riscurile fiscale identificate (permanent actualizate)”, este explicat în PNRR.
Odată implementat sistemul de management bazat pe nivelul de risc fiscal, conformarea fiscală va crește și evitarea obligațiilor fiscale, evaziunea fiscală și frauda fiscală se vor reduce, a declarat Executivul.
In PNRR este explicat faptul ca reducerea pierderilor de la bugetul de stat din cauza neincasarilor de taxe si impozite, poate fi eficientizata prin realizarea de controale fiscale in domeniile cu risc fiscal ridicat. Mai exact, comportamentul ANAF-ului in relatia cu contribuabilii va fi disctat de cat de corecti sunt acesti contribuabili.
ANAF va investi intr-o platforma complexa prin care vor fi analizate volume mari de date pe care le detine despre contribuabili.
„ (…) devine imperativă implementarea unui sistem de analiză masivă a datelor simultan cu implementarea unor sisteme care să permită deopotrivă creșterea controlului asupra tranzacțiilor derulate în economie și a capacității de colectare a datelor relevante. O astfel de abordare va contribui la scăderea costurilor de intervenție a administrației fiscale (prin adaptarea măsurilor de administrare fiscală a riscului fiscal asociat fiecărui contribuabil) și la creșterea eficacității prin adoptarea unor măsuri adecvate, țintite, în funcție de zonele de risc identificate cu ajutorul tehnologiilor și al know-how-ului din domeniul analizei de risc”, este punctat în PNRR.
Directia generala de management a riscului, care a aparut in 2020, se va ocupa de stabilirea criteriilor de risc fiscal, de regulile pentru administrarea si verificare contribuabililor in functie de risc, dar si de actualizarea constanta a registrului electronic al riscurilor.
Autoritatile vor incepe sa adune din ce in ce mai multe informatii despre contribuabili, din diverse surse precum legarea caselor de marcat la sistemul ANAF, implementarea facturarii electronice si implementarea SAF-T care vor duce la o crestere imensa a volumului de date care se duc de la contribuabili la ANAF.
„Implementarea SAF-T, a sistemului de facturare electronic, a sistemului caselor de marcat electronice, dar și a altor sisteme (sisteme avansate de analiză), precum și integrarea acestora, va avea drept consecință optimizarea analizei de risc, realizarea unei analize de coerență a datelor/informațiilor declarate prin intermediul declarațiilor fiscale de către contribuabil cu datele din contabilitatea acestuia, astfel încât să poată fi identificați contribuabilii cu risc fiscal”, scrie in PNRR.
In PNRR este precizat de catre Guvern si redefinirea pachetelor de contribuabili in functie de dimensiune.
„Pe măsura rafinării și a creșterii acurateții informațiilor deținute, vom redefini pachetele de contribuabili, o primă revizuire urmând să se realizeze la începutul anului 2022. Este important ca numărul de mari contribuabili să fie unul adecvat, astfel încât să reflecte caracteristicile și complexitatea acestui tip de contribuabili, dar și gestionabil din perspectiva resurselor umane disponibile, care să înțeleagă pe deplin riscurile fiscale pe care le prezintă segmentul marilor contribuabili”, este detaliat în acelasi PNRR.
Toate aceste masuri vor fi implementate pana in august 2026 si vor fi puse in aplicare prin tot felul de modificari legislative, achizitii publice si investitii.
Firma de contabilitate Mardav Accounting vă asigură cu promtitudine și profesionalism toata gama de servicii de evidenta financiar-contabila si de gestiune, servicii de salarizare, servicii de consultanta fiscala, servicii de expertiza contabila sau servicii de refacere evidenta contabila.
-
Comments