• Nouă motive pentru care luați în greutate și sfaturi utile pentru a slăbi

    Pentru ca organismul să își mențină funcțiile vitale de bază, trebuie să ardeți un anumit număr de calorii, a căror valoare este exprimată prin rata metabolică bazală.

    Nouă motive pentru care luați în greutate și sfaturi utile pentru a slăbi

    În comparație cu consumul de energie zilnic total, reprezintă circa 60-75%. Corpul folosește această energie doar pentru a susține organele vitale, dar și pentru activități de bază, cum ar fi respirația, circulația sângelui, procesarea nutrienților și producerea celulelor.

    Vârsta, greutatea, și sexul sunt factori decisivi în calcularea ratei metabolice bazale.

    Pentru menținerea unei greutăți optime și pentru a evita să luați în greutate, există o regulă generală conform căreia ar trebui să consumați aproximativ numărul de calorii pe care le folosiți în timpul zilei. Așadar, de ce vă îngrășați?

    Alimentația dezechilibrată

    Aceasta este cauza cea mai evidentă pentru mulți oameni care se confruntă cu o creștere în greutate. Mâncarea unor alimente nesănătoase, obiceiul de a lua gustări între mese sau mâncatul pe fond emoțional sunt cu siguranță o modalitate de a câștiga în greutate. De aceea, este important să luați masa la oră fixă, într–un mediu liniștit, care să nu vă distragă atenția.

    Genetica sau motive ereditare

    Se presupune că în cazul în care unul dintre părinți este supraponderal sau obez, copilul are șanse de 40% să devină la fel. Dacă ambii părinți sunt obezi, copilul se naște cu un risc crescut de a lua în greutate, de până la 80%. Studiile au arătat că unii oameni sunt predispuși genetic la creșterea în greutate mai ușor decât alții sau stochează grăsimea din jurul abdomenului și pieptului mult mai ușor.

    Cu toate acestea, asta nu înseamnă neapărat că genetica este de vină. Nu trebuie omis faptul că părinții influențează copilul și în ceea ce privește obiceiurile și stilul de viață în sine.

    Semne că o persoană are o predispoziție genetică pentru obezitate:

    • persoana a fost supraponderală în cea mai mare parte a vieții;
    • unul dintre părinți sau ambii părinți, precum și unele rude, sunt foarte supraponderali;
    • el/ea nu poate slăbi, în ciuda activității fizice crescute și a aportului redus de calorii.

    Cu toate acestea, nu înseamnă că trebuie să acceptați obezitatea, chia dacă aveți o predispoziție genetică.

    Consumul de alimente procesate industrial

    Consumul de alimente procesate industrial este în creștere în societate, deși acestea nu conțin deloc sau doar o cantitate mică de nutrienți, vitamine, minerale și enzime.

    Se estimează că până la 20% dintre oameni sunt dependenți de astfel de alimente. Și acest număr poate fi chiar mai mare la persoanele obeze.

    Sedentarismul sau lipsa de activitate fizica

    Mai puțină activitate fizică înseamnă și mai puține calorii arse. Sedetarismul este una din problemele generate de societatea modernă, cauzată de munca intensă într–un birou, în fața unui calculator, folosirea automobilului și seri prea multe pe canapea, la TV. De aceea, este recomandat să faceți mișcare cel puțin 30 de minute zilnic.

    Activitatea fizică modifică modul în care mâncați. Oamenii care aleargă în aer liber încep să se simtă mai bine, ceea ce declanșează, de multe ori, dorința de a mânca sănătos.

    Consumul de medicamente

    Mai multe medicamente pot avea ca efect secundar creșterea în greutate. Aceste medicamente includ pilulele contraceptive, corticosteroizi, medicamentele pentru tratarea tulburării bipolare, schizofreniei sau depresiei, precum și unele medicamente pentru tratarea diabetului.

    În plus, utilizarea îndelungată de cortizon poate determina creșterea în greutate. Cortizonul crește pofta de mâncare și încetinește eliminarea de sare.

    Reținerea apei în organism

    Atunci când vă simțiți balonați acesta este un semn al reținerii apei în organism ce duce la creșterea în greutate. Puteți reține apă în organism deoarece consumați multă sare, nu faceți suficientă mișcare pentru eliminarea toxinelor sau pur și simplu aveți o problemă și este recomandat să consultați un medic.

    Dependența de zahăr și mâncare

    Zahărul alimentează fiecare celulă din creier și atunci când vă supraalimentați cu alimente dulci, puteți afecta părți ale acestuia, care controlează cantitatea de mâncare pe care o consumați.

    De ce suntem încântați când consumăm bomboană? Deoarece zahărul din aceasta este un carbohidrat simplu ce se transformă rapid în glucoză în sânge. Acești carbohidrați simpli se regăsesc și în fructe, legume și produse lactate dar acestea conțin fibre și proteine care reușesc să încetinească procesul de absorbție al glucozei.

    Nu trebuie să renunțați complet la dulciuri, dar puteți să vă satisfaceți nevoia din alte surse. Încercați fructele de pădure proaspete, fulgii de ovăz făcuți piure, fructele uscate, congelate, laptele degresat sau un iaurt cu un conținut scăzut de zahăr.

    Când vă este foame, fiecare prăjitură pare irezistibilă. Consumul de proteine este o modalitate ușoara de a reduce pofta. Alimentele bogate în proteine sunt digerate mai lent, menținându-vă sentimentul de sațietate pentru o perioadă mai lunga de timp.

    Procesul de îmbătrânire

    Metabolismul uman încetinește odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru începe să se observe ușor chiar și după vârsta de 20 de ani, atunci când metabolismul încetinește cu 2% în 10 ani. Încetinirea metabolismului este cauzată în principal de modificările hormonale ale corpului și de pierderea masei musculare.

    După vârsta de 30 de ani, pierdem în medie 3-5% din masa musculară în zece ani. Cu toate acestea, este posibil să combateți acest lucru cu un stil de viață activ și cu antrenamente de forță.

    Stresul

    Când sunteți stresați, hormonul cortizol este eliberat în organism, ceea ce duce la o creștere a tensiunii arteriale, precum și a nivelului de zahăr din sânge. În plus, s-a demonstrat că nivelul crescut de cortizol pe termen lung stochează grăsimea viscerală.

    Sfaturi pentru a pierde în greutate

    Mulți oameni renunță după câteva zile, deoarece o schimbare bruscă provoacă o senzație bruscă de foame și disconfort. Desigur, va depinde întotdeauna de voi, dar merită să încercați una dintre următoarele modalități:

    • Eliminați carbohidrații rafinați din dietă
    • Reduceție aportul caloric cu aproximativ 15-20%
    • Nu uitați de micul dejun
    • Dormiți suficient, adică cel puține 7-9 ore
    • Beți mai multă apă pentru că aceasta reduce în mod natural foamea, asigură funcționarea corespunzătoare a tuturor proceselor biochimice din organism și contribuie la detoxifierea naturală a organismului
    • Consumați mai mulți cabohidrați complecși
    • Consumați grăsimi sănătoase precum omega 3
    • Faceți mișcare în mod constant, minim 30 minute în fiecare zi.

    În primul rând, tot ce trebuie să faceți este să vă mișcați mai mult, iar în al doilea rând, să înlocuiți dulciurile cu  ceva mai sănătos și mai nutritiv.


  • Comments

    No comments yet

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Add comment

    Name / User name:

    E-mail (optional):

    Website (optional):

    Comment: