• Ce trebuie sa stii despre steroizi

    Ce trebuie sa stii despre steroizi

    Atât bărbații cât și femeile au în mod natural testosteron în organism, prezent în măsură mult mai mare la bărbați decât la femei. Steroizii sunt molecule complexe care circulă prin sânge și acționează ca un fel de mesageri.

    Iată cum lucrează acești steroizi

    Corpul este alcătuit din multe celule vii ce cresc într-o măsură mai mică sau mai mare. Să vorbim despre celulele musculare întrucât suntem direct interesați ca acestea să crească mai mari și mai puternice. În jurul nucleului, celulele conțin milioane de receptori pentru steroizi. Aceștia (receptorii) sunt locurile unde steroizii se “lipesc” astfel încât ei pot fi transferați în nucleul celulei. Aici, moleculele de steroizi influențează celulele musculare în sinteza proteinelor și a creatinei fosfat.

    Orice culturist cât de cât documentat știe importanța relației dintre
    sinteza proteică și creșterea musculară. Ai nevoie de proteine pentru a face mușchii să crească.

    Celulele musculare produc și stochează o moleculă organică numită creatină fosfat, responsabilă cu refacerea energetică. Fără prezența creatinei fosfat nu am putea face mai mult de 1-2 repetări cu o greutate nu prea mare la un exercițiu. De exemplu, fără creatina fosfat mușchii nu ar avea puterea să se contracte mai mult de 2-3 secunde. Cu cât în mușchii tăi se produce, stochează și folosește mai multă creatină fosfat cu atât vei deveni mai puternic.

    Steroizii sintetici, adică cei care nu sunt naturali (provin din afară și nu se produc în corp) se prezintă în două forme: orală, adică tablete, și injectabilă, administrată intramuscular.

    Neștiutorii cred ca toți steroizii acționează la fel și că tot ce fac este să mărească cantitatea de testosteron din organism. Aceste afirmații nu sunt adevărate. Toți steroizii stimulează sinteza proteică, în timp ce steroizii orali stimulează și sinteza creatinei fosfat, în timp ce, cei injectabili, nu.

    Ce face ca steroizii orali să stimuleze secreția de creatină fosfat?

    Majoritatea steroizilor orali fac parte dintr-un grup numit 17 Alfa-Alkylat, iar acest fapt înseamnă că steroidul respectiv va trece de sistemul digestiv și va fi absorbit în circulația sângelui prin intestinul subțire. Mai simplu, înseamnă că este activ sub formă de tabletă.

    Steroizii injectabili sunt diferiți. Se prezintă ca și compuși organici ai unor soluții uleioase, adică dizolvați în ulei. Toate companiile folosesc un tip de ulei la care aproape nimeni nu e alergic.

    Întrucât este în ulei, o dată injectat medicamentul are nevoie de aproximativ 3 zile pentru a intra în “sistem”, adică pentru a-și face efectul. Deoarece ficatul are mai puțin de lucrat cu aceștia pentru a-i descompune, sunt mai puțin toxici pentru acest organ decât steroizii orali (literatura de specialitate indică Anapolonul, Halotestinul și Dianabolul ca fiind cei mai toxici steroizi pentru ficat).

    Toți steroizii au un raport anabolic/androgen. Partea anabolică este caracteristică steroidului de a stimula creșterea musculară și forța. Partea androgenică determină caracteristicile sexuale (creșterea pilozității, tonul vocii și nivelul de agresivitate). Acest raport (anabolic-androgen) nu este determinant în ceea ce privește eficiența steroidului, contrar afirmațiilor ce spun ca un steroid cu un raport anabolic mărit față de cel androgen ar fi mai eficient.

    Un steroid mai puternic androgen va fi însă mult mai dăunator pentru femei.

    Haideți să vedem cum folosește corpul steroizii

    Când moleculele de steroizi transmit mesajul lor celulelor, sunt retrimiși în sânge și refolosiți până când ficatul se distruge.

    Daca aveți, de exemplu, în organism 200 mg de steroid injectabil ce are o viață de aproximativ două săptămâni în sistem, corpul nu va folosi 15 mg pe zi. Va folosi toată cantitatea zilnic, până când aceasta va fi disponibilă, deci într-un mod oarecum disproporționat. Dacă iei 50mg/ zi dintr-un steroid oral mușchii tăi îl vor folosi tot odată, și nu împărțit în mod egal pe ore. Cu alte cuvinte doza descrește (ficatul hidrolizează steroidul) dar corpul va continua să folosească ceea ce rămâne. De aceea dozajul de substanță activă din steroizii orali și cei injectabili diferă, fiind mai mare în cei injectabili.

    Ficatul are probleme mari dacă trebuie să facă față la 500 mg dintr-un steroid oral într-o doză, în timp ce aceeași doză dintr-unul injectabil va fi descompusă mai lent. Dacă auzi de un iresponsabil ce ia megadoze de steroizi orali, fii sigur ca va fi prea mult pentru ficatul lui. Corpul nu tolerează doze prea mari de steroizi.

    Ca să reacționeze, induce un proces numit aromatizare. Prin acest proces organismul transformă o parte a steroidului în estrogen. Unii steroizi se aromatizează mai ușor decât alții (de ex. testosteronii, dianabolul) ceea ce cauzează retenție de apă și chiar de grăsimi. Când iei steroizi, sistemul tău endocrin primește ceva ce produce în mod natural dintr-o sursă externă (artificială) și în doze mai mari, în consecință corpul va opri secreția naturală de testosteron, întrucât nu mai are nevoie să-l secrete pe al său.

    În nici un caz nu e indicat să se oprească brusc administrarea steroizilor, ci acesta trebuie să descrească, pentru a nu crea un dezechilibru hormonal prea mare în organism.

     

    Oricine vrea să ia steroizi ar fi bine să știe riscurile ce și le asumă, si în nici un caz aceste medicamente nu trebuie luate “după ureche”!


    Tags Tags: , , , , ,
  • Comments

    No comments yet

    Suivre le flux RSS des commentaires


    Add comment

    Name / User name:

    E-mail (optional):

    Website (optional):

    Comment: