-
Viziteaza Sighisoara, unul din putinele orase-cetate locuite din lume
Dacă îți dorești să te simți transpus într-o altă epocă fără să inventezi mașina timpului și să fii întâmpinat de o atmosfera medievală Sighișoara este destinația cea mai bună.
Dacă îți dorești să faci o călătorie în afara Bucureștiului dar nu vrei să pleci cu mașina personală sau pur și simplu nu deții una dar vrei să vezi toată țara călătorind intr-o mașină confortabilă și fiabilă, poți apela la o firmă de închirieri auto și problema este ca și rezolvată.
Și dacă nu vrei ca tu să fi persoana care conduce mașina și să stai în spate confortabil și să admiri peisajele acestei țări frumoase poți apela la un transport vip cu șofer.
După ce ai rezolvat problema cu transportul îți pot spune o destinație extraordinara spre care să te îndrepți: Sighișoara.
Sighișoara este una dintre puținele orașe-cetăți locuite din lume. Aici, elementele universului medieval s-au păstrat întocmai. Vorbim despre peste 150 de case locuite, majoritatea având o vechime de peste 300 de ani. Culorile pastelate ale clădirilor și străduțele cu suveniruri te invită să le descoperi alene, pentru că graba nu există în cetate.
Orașul a fost întemeiat de coloniștii sași la începutul secolului al XII-lea și s-a dezvoltat datorită meșteșugarilor, care erau organizați în bresle. De aceea, când te vei plimba prin cetate vei observa că fiecărei bresle îi aparținea o anumită zonă a burgului. În timpul Evului Mediu, aceste bresle aveau obligația de a susține material biserica și de a întreține câte un turn din linia fortificațiilor. Fiecărui turn i-a fost atribuită denumirea breslei care îl întreținea, acestea fiind păstrate până astâzi. Din cele 14 turnuri care alcătuiau sistemul defensiv al cetății s-au conservat 9, printre care Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor și Turnul Cojocarilor.
Ce poți vedea prin orașul cetate?
Urmărind conturul cetății, Turnul cu Ceas va ieși negreșit în evidență. Este, practic, clădirea de referință a orașului, dar și poarta de intrare în cetate. Simbolul incontestabil al Sighișoarei a fost numit cândva Turnul Sfatului, pentru că la primul nivel s-a aflat mult timp reședința Sfatului Orășenesc. În nișa de pe fațada dinspre cetate a Turnului cu Ceas sunt amplasate câteva sculpturi: Justiția și Dreptatea, Ziua și Noaptea, precum și zeița Păcii. În schimb, pe fațada dinspre orașul de jos sunt cele șapte figuri reprezentând zilele săptămânii. Astfel, această clădire reprezentativă urmărește atent cum se scurge timpul în cetate, parcă mai lent decât în alte locuri agitate ale Secolului Vitezei.
Dacă intri în Turnul cu Ceas ai șansa să te bucuri de exponatele Muzeului de Istorie, trimise direct din viața de zi cu zi a Evului Mediu.
În apropiere poți vizita Camera Armelor și Camera de Tortură. Camera de Tortură este o încăpere destul de mică, cu câteva exponate de referință ( ex: o spânzurătoare) sau imagini cu diverse aparate de tortură (ex: aparat de torturat degetele de la picioare). Intersantă mi s-a părut o scară pe care erau întinși condamnații și arși la subraț cu lumânarea. Concluzia este că oamenii din epoca medievală erau tare ingenioși!
Plimbându-te prin cetate, vei da peste Scara Acoperită. Ea duce pe colină, la Biserica din Deal și la școala gimnaziului evanghelic. Era numită și Scara Școlarilor, pentru că a fost construită spre a facilita copiilor accesul la școală pe perioada iernii, când vremea era potrivnică. Structura ei cu șase trepte și o pauză nu este întâmplătoare. Treptele simbolizează zilele săptămânii, când copiii mergeau la școală, iar pauza ziua de duminică, dedicată odihnei. În total sunt 175 de trepte, așa că ai ceva de urcat!
Biserica din Deal (sec.XIV-XV) este caracterizată prin severitate și simplitate extremă, fiind construită în stil gotic.
Lângă biserică se află și Liceul Teoretic Josef Haltrich unde nu era prea multă forfotă, căci vacanța e în toi. Fosta școala evanghelică (sec.XVI) este cea mai veche din Sighișoara, unde copiii au studiat inițial în latină, iar apoi în germană. Clădirea veche este consituită dintr-o singură sală de clasă și mai e folosită și în prezent pentru diverse activități. Astăzi, predarea la liceu se face atât în germană, cât și în română.
Revenind pe străzile cetății, se remarcă Casa Vlad Dracul, locuința din secolul al XV-lea a tatălui lui Vlad Țepeș- Vlad al II Dracul. Se spune chiar că aici s-ar fi născut Țepeș. Dar nu m-aș grăbi așa tare să cred treaba asta.
Casa cu Cerb (sec.XVII) a aparținut unuia dintre foștii primari ai Sighișoarei, Michael Deli. De ce e specială? Ai ghicit, pentru coarnele de cerb în mărime naturală, situate în continuarea picturii fațadei. În prezent, este și ea pensiune, restaurant și centru cultural româno-german.
Casa Venețiană își datorează numele ferestrelor duble din piatră.
TOP 7 LUCRURI DE VĂZUT ŞI FĂCUT ÎN SIGHIŞOARA
Sighişoara (Sighi, cum o alintă oamenii locului, merg la Sighi, hai la Sighi la un concert) oferă zeci de motive de a o vizita. Dar când e vorba de Sighişoara probabil şi unul ar fi suficient. Eu îți ofer totuși 7.
• Stai în cetate. Plimbă-te pe stradele medievale.
• Urcă pe deal prin Scara Acoperită.
• Mergi să vezi un vechi cimitir evanghelic.
• Urcă în turn. Turnul cu Ceas.
• Intră în camera de tortură, de bunăvoie și nesilit de nimeni.
• Explorează împrejurimile cu alte zeci de atracții.Te așteptam la COMPACT RENT A CAR cu o gamă largă de mașini de închiriat.
Pe Adnews puteti multe articole din mai multe domenii precum: Auto, social, lifestyle, sau Sanatate.
De asemenea facem articole la cerere cu backlink-uri.
Tags: rent a car, inchirieri auto, transport vip, Sighisoara
-
Comments