• Dacă îți dorești să te simți transpus într-o altă epocă fără să inventezi mașina timpului și să fii întâmpinat de o atmosfera medievală Sighișoara este destinația cea mai bună.

    Dacă îți dorești să faci o călătorie în afara Bucureștiului dar nu vrei să pleci cu mașina personală sau pur și simplu nu deții una dar vrei să vezi toată țara călătorind intr-o mașină confortabilă și fiabilă, poți apela la o firmă de închirieri auto și problema este ca și rezolvată.

    Și dacă nu vrei ca tu să fi persoana care conduce mașina și să stai în spate confortabil și să admiri peisajele acestei țări frumoase poți apela la un transport vip  cu șofer.

    După ce ai rezolvat problema cu transportul îți pot spune o destinație extraordinara spre care să te îndrepți: Sighișoara.

    Sighișoara este una dintre puținele orașe-cetăți locuite din lume. Aici, elementele universului medieval s-au păstrat întocmai. Vorbim despre peste 150 de case locuite, majoritatea având o vechime de peste 300 de ani. Culorile pastelate ale clădirilor și străduțele cu suveniruri te invită să le descoperi alene, pentru că graba nu există în cetate.

    Imagini pentru sighisoara

    Orașul a fost întemeiat de coloniștii sași la începutul secolului al XII-lea și s-a dezvoltat datorită meșteșugarilor, care erau organizați în bresle. De aceea, când te vei plimba prin cetate vei observa că fiecărei bresle îi aparținea o anumită zonă a burgului. În timpul Evului Mediu, aceste bresle aveau obligația de a susține material biserica și de a întreține câte un turn din linia fortificațiilor. Fiecărui turn i-a fost atribuită denumirea breslei care îl întreținea, acestea fiind păstrate până astâzi. Din cele 14 turnuri care alcătuiau sistemul defensiv al cetății s-au conservat 9, printre care Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor și Turnul Cojocarilor.

    Ce poți vedea prin orașul cetate?

    Urmărind conturul cetății, Turnul cu Ceas va ieși negreșit în evidență. Este, practic, clădirea de referință a orașului, dar și poarta de intrare în cetate. Simbolul incontestabil al Sighișoarei a fost numit cândva Turnul Sfatului, pentru că la primul nivel s-a aflat mult timp reședința Sfatului Orășenesc. În nișa de pe fațada dinspre cetate a Turnului cu Ceas sunt amplasate câteva sculpturi: Justiția și Dreptatea, Ziua și Noaptea, precum și zeița Păcii. În schimb, pe fațada dinspre orașul de jos sunt cele șapte figuri reprezentând zilele săptămânii. Astfel, această clădire reprezentativă urmărește atent cum se scurge timpul în cetate, parcă mai lent decât în alte locuri agitate ale Secolului Vitezei.

    Dacă intri în Turnul cu Ceas ai șansa  să te bucuri de exponatele Muzeului de Istorie, trimise direct din viața de zi cu zi a Evului Mediu.

    În apropiere poți vizita Camera Armelor și Camera de Tortură. Camera de Tortură este o încăpere destul de mică, cu câteva exponate de referință ( ex: o spânzurătoare) sau imagini cu diverse aparate de tortură (ex: aparat de torturat degetele de la picioare). Intersantă mi s-a părut o scară pe care erau întinși condamnații și arși la subraț cu lumânarea. Concluzia este că oamenii din epoca medievală erau tare ingenioși!

    Plimbându-te prin cetate, vei da peste Scara Acoperită. Ea duce pe colină, la Biserica din Deal și la școala gimnaziului evanghelic. Era numită și Scara Școlarilor, pentru că a fost construită spre a facilita copiilor accesul la școală pe perioada iernii, când vremea era potrivnică. Structura ei cu șase trepte și o pauză nu este întâmplătoare. Treptele simbolizează zilele săptămânii, când copiii mergeau la școală, iar pauza ziua de duminică, dedicată odihnei. În total sunt 175 de trepte, așa că ai ceva de urcat!

    Biserica din Deal (sec.XIV-XV) este caracterizată prin severitate și simplitate extremă, fiind construită în stil gotic.

    Lângă biserică se află și Liceul Teoretic Josef Haltrich unde nu era prea multă forfotă, căci vacanța e în toi. Fosta școala evanghelică (sec.XVI) este cea mai veche din Sighișoara, unde copiii au studiat inițial în latină, iar apoi în germană. Clădirea veche este consituită dintr-o singură sală de clasă și mai e folosită și în prezent pentru diverse activități. Astăzi, predarea la liceu se face atât în germană, cât și în română.

    Revenind pe străzile cetății, se remarcă Casa Vlad Dracul, locuința din secolul al XV-lea a tatălui lui Vlad Țepeș- Vlad al II Dracul. Se spune chiar că aici s-ar fi născut Țepeș. Dar nu m-aș grăbi așa tare să cred treaba asta.

    Casa cu Cerb (sec.XVII) a aparținut unuia dintre foștii primari ai Sighișoarei, Michael Deli. De ce e specială? Ai ghicit, pentru coarnele de cerb în mărime naturală, situate în continuarea picturii fațadei. În prezent, este și ea pensiune, restaurant și centru cultural româno-german.

    Casa Venețiană își datorează numele ferestrelor duble din piatră.

    TOP 7 LUCRURI DE VĂZUT ŞI FĂCUT ÎN SIGHIŞOARA

    Sighişoara (Sighi, cum o alintă oamenii locului, merg la Sighihai la Sighi la un concert) oferă zeci de motive de a o vizita. Dar când e vorba de Sighişoara probabil şi unul ar fi suficient. Eu îți ofer totuși 7.

    • Stai în cetate. Plimbă-te pe stradele medievale.
    • Urcă pe deal prin Scara Acoperită.
    • Mergi să vezi un vechi cimitir evanghelic.
    • Urcă în turn. Turnul cu Ceas.
    • Intră în camera de tortură, de bunăvoie și nesilit de nimeni.
    • Explorează împrejurimile cu alte zeci de atracții.

    Te așteptam la COMPACT RENT A CAR cu o gamă largă de mașini de închiriat.

    Pe Adnews puteti multe articole din mai multe domenii precum: Auto, social, lifestyle, sau Sanatate.

    De asemenea facem articole la cerere cu backlink-uri.


    your comment
  • Mulți dintre noi am folosit, poate la un moment dat, batoanele energizante într-o dietă sau înainte de a merge la sală pentru un plus de energie.

    Batoanele energizante pot înlocui o masă!

    Cum putem înlocui o masă? Ce putem mânca atunci când ținem o dietă și facem sport?  Fie că ești în proces de remodelare corporală și slăbire, fie că faci sport de performanță, numărul caloriilor contează foarte mult și uneori nu ai cum să  mănânci exact ceea ce trebuie, și atunci ce faci?

    Înlocuirea unei mese nu înseamnă consumul de produse de patiserie sau sandwichuri ci consumarea unui baton energizant. Ce sunt aceste batoane? De ce sunt recomandate? Ce ar trebuie să conțină? De ce recomandă medicii nutriționiști aceste batoane energizante?

    Batoanele energizante înlocuiesc foarte bine o masă. Sunt recomandate de medicii nutriționiști atât pentru sportivi cât și pentru persoanele care au o dietă echilibrată și care fac sport.

    Ce sunt batoanele energizante?! De ce să le consumăm?

    Batoanele energizante sunt din cereale și unele pot conține fructe sau ciocolată. În magazine mai sunt denumite și batoane proteice, batoane nutriționale și sunt varianta cea mai bună pentru a înlocui o masă. Rolul principal a acestor batoane este de a vă da energie și de a vă asigura necesarul caloric organismului dumneavoastră. Ce ar trebui să conțină aceaste batoane? De ce sunt ele bune pentru a înlocui o masă?

    Iată trei ingrediente sănătoase pe care batoanele energizante trebuie să le conțină:

    • Cereale integrale- fulgii de ovăz sunt ingredientul principal în batoanele energizante. Cerealele integrale sunt o sursă sănătoasă de carbohidrați, iar combinate cu fructele, pot forma o masă foarte bună. Cele mai multe cereale conțin fulgi de ovăz.
    • Alune și semințe sau mai bine zis, grăsimile bune care sunt o sursă foarte bună de proteine și fibre. Alunele și semințele sunt o sursă nutritivă foarte bună.
    • Fructele uscate din batoanele energizante sunt de fapt îndulcitor natural. Avantajul fructelor uscate este că sunt pline de vitamine și minerale, au doza optimă de zahăr pentru organism și dau o aromă aparte batonului energizant.

    Batoanele energizante cu fructe sau batoanele energizante cu cereale înlocuiesc foarte bine o masă. Dar cum alegem batoanele energizante? În primul rând trebuie să ne uităm la numărul de calorii, după aceea la numărul de carbohidrați, la raportul carbohidrați-proteine.

    Se recomandă ca batoanele energizante să înlocuiască una dintre mesele principale ( de preferat, micul dejun sau cina)  și pot fi consumate chiar și două batoane zilnic, practic înlocuind două mese.

    Batoanele energizante, masa pe care o puteți lua oriunde și oricând

    Un alt avataj al batoanelor energizante este că aceste batoane pot fi oriunde luate cu dumneavoastră. Nu vă ocupă mult loc în geantă, nu necesită condiții speciale de păstrare și nu costă nici foarte mult. Batoanele energizante sunt din toate punctele de vedere masa potrivită.

    Puteți comanda de pe site-ul High Energy batoane energizantesau batoane proteice de calitate.

    Pentru cele mai noi stiri din domeniul auto, economie, lifestyle, social  sau sanatate accesati Adnews.


    your comment
  • Nu există număr dintr-o revistă de fitness unde să nu găsiți vreun articol despre alimentație, cu sfaturi referitoare la ce anume și când să mâncați. În acest articol veți găsi cele mai frecvente greșeli legate de alimetație.

    Zece greseli in alimentatia unui sportiv

    1. Lipsa unui echilibru în alimentație

    Echilibrul din alimentația persoanelor obișnuite nu este același ca și cel din alimentația culturiștilor. Acesta constă în combinarea optimă a proteinelor, a carbohidraților simpli și complecși cu o cantitate minimă de grăsimi și evitarea zahărului.

    Divizarea acestor nutrienți trebuie făcută în funcție de caracteristicile fiecăruia dintre voi.

    Pe de o parte aveți scopuri diferite, unii dorind să slăbească, alții să se îngrașe, pa de altă parte este important să știți cum reacționați la diferite alimente sau combinații ale acestora.

    O regulă generală este: 50% carbohidrați, 35% proteine și 10% grăsimi. Acesta este un regim alimentar bun pentru început, modificările necesare urmând să le faceți pe parcurs, în funcție de rezultate.

    Cum să găsiți o modalitate mai practică decât calcularea și cântărirea fiecărui gram din ceea ce mâncați? Foarte simplu. La fiecare masă, umpleți farfuria în proporție de 50% cu hidrați de carbon, combinând orezul, cartofii sau pastele cu mazăre, brocoli, conopida sau legume. Restul de 50% din farfurie să constituie proteinele, sub formă de piept de pui sau curcan, mușchi de vită, pește. Aceste alimente conțin și grăsimea de care aveți nevoie.

    2. Excesul de mâncare

    Construcția musculară este scopul principal al culturiștilor iar grăsimea corporală- inamicul acestora. Dacă aveți mușchii acoperiți de grăsime ce rost mai are munca voastră? Excesul de calorii este transformat de organism în grăsimi și depus sub formă de țesut adipos.

    Nu ajunge să mâncați mai puțin dacă vreți să scăpați de grăsime; trebuie să reduceți carbohidrații în timpul zilei și să-i eliminați din masa de seară. Altfel proporția dintre grăsime și mușchi nu se va schimba. Ideea este să scăpați de grăsime păstrându-vă masa musculară.

    Este nevoie să învățați manipularea corectă a alimentației, să cunoașteți conținutul în proteine, carbohidrați și grăsimi la tot ce mâncați. Carbohidrații nu trebuie scoși din alimentația zilnică, deoarece aceștia sunt principala voastra sursă de energie.

    Pentru a vă păstra masa musculară trebuie să mențineți un nivel ridicat al cantității de proteine consumate. Țineți cont de faptul că toți suntem diferiți și atunci experimentați modalități de alimentație ca să aflați ce anume se protrivește metabolismului vostru.

    3. Insuficiența mâncării

    Acesta este un aspect la fel de rau ca si excesul in alimentație. Este imposibil sa va pastrati sau sa construiti masa musculara daca va lipsesc nutrientii de care aveti nevoie.

    Proteinele, carbohidratii si chiar grasimile sunt importante pentru organism. Esential este sa le combinati in asa fel incat sa obtineti ceea ce vreti pentru alimentația d-voastră. Mancati natural, cu grasimi si zaharuri cat mai putine. Pentru a face fata solicitarilor corpuli trebuie sa mancati suficient de multe alimente, sustinand astfel nivelul energetic, refacerea si cresterea musculara.

    4. Lipsa jurnalului in care sa notati ce mancati

    Cei mai buni culturisti tin un jurnal unde noteaza ce si cand au mancat. Acesta va ajuta sa va monitorizati rezultatele, urmarind notitele zilnice referitoare la consumul de alimente si suplimente nutritive. Bazandu-va pe date concrete si analize obiective veti putea face ajustari in dieta voastra.

    Un jurnal complet de alimentație ar trebui sa contina informatii despre orele la care mancati, tipul mancarii (continutul de carbohidrati, proteine, grasimi, sodiu), valoarea calorica, felul suplimentelor nutritive folosite. In fiecare zi notarea acestor detalii intr-un jurnal nu va ia mai mult de cateva minute. Cautati un tabel informational ce va arata continutl nutritiv si caloric al alimentelor.

    5. Apa bauta insuficient

    Este nevoie sa beti o cantitate relativ mare de apa in fiecare zi, intre mese. Evitati bauturile carbogazoase si alcoolul si nu exagerati in consumul cafelei, deoarece aceasta are un efect diuretic.

    Corpul contine apa in proportie de 67%, necesara intr-o multime de procese biologice de importanta vitala. Nu faceti greseala de a bea prea putina apa. Cel putin 10 pahare mari cu apa sunt necesare zilnic.

    6. Prea multe zaharuri si grasimi

    Excesul de zaharuri este transformat in grasimi. Un aliment poate fi sarac in grasimi dar bogat in zaharuri. Nu va lasati indusi in eroare de continutul scazut de grasimi in acest caz. Bauturile si batoanele energizante de calitate trebuie sa fie sarace in zaharuri.

    Grasimile furnizeaza cele mai multe calorii organismului, respectiv 9 calorii la fiecare gram. Din pacate, acestea sunt greu digerabile si organismul prefera sa le depoziteze sub forma de strat adipos. Aveti insa nevoie de o cantitate limitata de grasimi pentru a asigura buna functionare a creierului si a altor functii ale organismului.

    In alimentele mancate zilnic (carne, lapte, oua, peste) aveti suficiente grasimi, fara sa mai fie nevoie sa le consumati separat.

    7. Nu reusiti sa va preparati mancarea

    Pentru a fi un culturist de succes trebuie sa va puteti prepara intr-un mod corespunzator alimentele (sau sa aveti pe cineva care sa o faca in locul vostru). Nu este un lucru prea comod, de aceea multi nu gatesc.

    In general, datorita alimentației naturale, mancarea din dieta culturistilor nu este dificil de preparat. Trebuie doar sa gasiti mici trucuri care sa nu faca monotona consumarea pieptului de pui, a muschiului de vita, pestelui, albusurilor de ou si a altor alimente cerute de acest sport.

    8. Pierderea balantei pozitive de azot

    Nivelul pozitiv de azot este o stare fiziologica fara de care cresterea musculara nu este posibila. Cum sa il mentineti? Prin furnizarea la fiecare 2-3 ore de nutrienti necesari organismului (proteine, carbohidrati).

    Corpul lucreaza cel mai eficient atunci cand primeste cantitati ponderate de mancare (ce nu suprasolicita sistemul digestiv) la intervale regulate de timp. Cum puteti totusi sa mancati la fiecare 2-3 ore daca aveti o slujba sau pur si simplu nu aveti timp?

    Luati cu voi bauturi proteicebatoane energizante sau pur si simplu mancati un sanwich si un pahar cu lapte.

    9. Prea putine proteine

    Proteinele sunt cel mai important nutrient pentru refacerea si cresterea musculara. Deoarece proteinele si grasimile se afla de obicei impreuna in alimente, evitati mancarurile cu continut ridicat de grasimi. Acestea va pot mari nivelul colesterolului si se pot depune pe artere.

    Cautati alimente cu continut proteic ridicat si sarac in lipide, cum ar fi pieptul de pui, de curcan, muschiul de vita, pestele slab, produse lactate degresate, albusurile de ou ( 1-2 galbenusuri sunt necesare totusi pentru a nu micsora calitatea proteica a oualelor).

    Aveti nevoie de 2-3 grame proteine pentru fiecare kilogram din greutatea corporala. Pentru a va pastra organismul intr-o stare anabolica divizati aceste proteine in 5-7 mese zilnice, la intervale regulate.

    10. Ignorarea suplimentelor nutritive

    Chiar daca mancarea este mai importanta in alimentația unui culturist, suplimentele nutritive va ajuta foarte mult. Toti atletii de elita le folosesc.

    O bautura proteica de calitate, impreuna cu administrarea adecvata a creatinei si a altor suplimente pot face minuni in ridicarea nivelului energetic al antrenamentelor voastre si in refacere.

    Pe Adnews gasiti stiri din mai multe domenii precum: auto, economie, socialpolitica sau lifestyle.


    your comment


    Follow this section's article RSS flux
    Follow this section's comments RSS flux