•  

    Magazinele care comercializează suplimente alimentare includ în oferte și proteine din albuș de ouStudiile arată că ouăle întregi, nu doar albușul, sunt foarte eficiente pentru a crește în masa musculară. Spre exemplu, în studiul publicat de American Journal of Clinical Nutrition, s-a ajuns la concluzia că bărbații care consumă ouă sau proteine din albuș de ou, imediat după ce desfășoară un antrenament, trec printr-o stimulare mai bună a sintezei de proteine, coparativ cu persoanele care nu consumă ouă.

    Ce este proteina din albuș de ou și de ce sunt recomandate suplimentele care o conțin

    Ce este gama de proteine din albuș de ou?

    Proteinele din albuș de ou sunt obținute, după cum este simplu de intuit, din albușul de ou, și se prezintă sub forma de praf pentru shake, un produs ideal pentru toate persoanele care își doresc să ia rapid o porție de proteine fără să fie nevoie de gătit și pregătiri speciale. Aceste pulberi sunt o alegere perfectă în special pentru persoanele foarte ocupate.

    Ce beneficii au proteinele din albuș de ou?

    Cel mai important avantaj al produselor cu aceasta denumire constă în faptul că deși sunt comercializate în general sub formă procesată, au un conținut foarte ridicat de proteine, ceea ce se va dovedi extrem de benefic, în special în cazul persoanelor care au o dietă specifică. De asemenea, produsele nu au în compoziția lor grăsimi. Un astfel de produs poate să susțină cu succes tot ce înseamnă obiectiv de antrenament și este cea mai bună soluție pentru persoanele care merg la sală.

    De ce ar trebui să fie alese proteinele din albuș de ou?

    Pulberile obținute din albuș de ou sunt naturale și oferă substanțe nutritive de care organismul are nevoie. Pulberea din albuș de ou este bogată în proteine, rolul acestora fiind acela de a ajuta și la creșterea sau menținerea masei musculare în formă. De asemenea, pulberea de proteine din albuș de ou are rolul de a susține organismul în momentul în care sunt practicate exerciții precum ridicarea de greutăți, când se execută circuite de exerciții sau atunci când dieta este predominant proteică.

    Deoarece aceste proteine din albuș de ou nu conțin grăsimi și nici zaharuri, avantajul este că pot fi introduse inclusiv în diete speciale, în diverse preparate, nu doar în shake-uri.

    Proteinele au un efect dovedit de a crește masa musculară și de a o menține organismul în formă. În plus, creatina prezentă în albușul de ou are rolul de a îmbunătăți considerabil performanța fizică atunci când sunt efectuate serii de exerciții succesive și de scurtă durată, dar care implica intensitate majoră. Efectele benefice se pot observa atunci când se administrează în fiecare zi 3 grame de creatină.

    Pentru a fi obținute cele mai mari rezultate se recomandă ca pulberea să fie preparată conform instrucțiunilor de pe ambalaj, în apa sau în lapte, și administrată după sau înaintea antrenamentului. Pulberea poate fi consumată la orice ora și va contribui la creșterea aportului de proteine.

    Aceste pulberi proteice din albuș de ou sunt o soluție ideală pentru începerea zilei în forță, pot fi incluse în micul dejun și vor ajuta orice persoană să ajungă la cele mai bune performanțe în timpul zilei.

    Ce conține pudra proteică Ovowhite de la High Energy?

    Motivul pentru care Ovowhite pornește cu un mare avantaj este acela că reprezintă o proteină 100% naturală pură din albuș de ou. Este o pudră ce se dizolvă instant, cu o compoziție simplă, ceea ce face ca proteina să fie mai ușor de digerat în comparație cu alte proteine ​​cum ar fi zerul, carnea, legumele etc.

    În plus, Ovowhite conține toți aminoacizii esențiali pe care corpul nostru nu îi poate produce. Unii aminoacizi sunt conținuți în cantități mai mari – glutamină, serină și lizină, dar conține și aminoacizi cu catenă ramificată (BCAA), cum ar fi leucină, izoleucină și valină – aceștia vor forma diferitele proteine ​​responsabile pentru menținerea și creșterea masei musculare.

    Pudra proteică din albuș de ou, Ovowhite, conține și vitamine precum biotină, vitamine B2 dar și numeroase minerale precum magneziu, fosfor, potasiu și acid folic.


    your comment
  • Carnitina este un aminoacid esențial stocat în principal în mușchi cât și în creier, ficat și alte părți ale corpului ce transportă acizii grași în interiorul mitocondriilor pentru a genera energie.

    Este carnitina cu adevărat eficientă și sigură?

    Trebuie să știți că mitocondriile sunt numite și ”uzinele” celulei pentru că au un rol principal în producția de ATP (sursa primară de energie utilizată de organismul nostru pentru tot ceea ce facem).

    Carnitina se găsește sub 4 forme

    • L-carnitină – care este o componentă a suplimentelor nutritive pentru sportivi și ajută la recuperarea masei musculare după exercițiile fizice.
    • acetil-L-carnitină – cea mai eficientă formă pentru creier, utilă pentru persoanele cu boli neurodegenerative.
    • propionil-L-carnitină – utilă în problemele sistemului circulator, cum ar fi bolile vasculare și hipertensiunea arterială. Crește producția de oxid nitric, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin.
    • D-carnitină – formă inactivă, care poate provoca deficiența de carnitină prin inhibarea absorbției celorlalte forme active ale acesteia.

    Beneficiile L-Carnitinei pentru sportivi

    L-carnitina este cunoscută mai ales ca arzător de grăsime, însă beneficiile acesteia pentru organism nu se termină aici. Este foarte importantă pentru țesutul muscular, deoarece ameliorează oboseala și durerea musculară, dar în afară de acestea, este implicată în fluxul sanguin și în regenerare musculară. Este unul dintre cele mai populare suplimente datorită celor 4 caracteristici cheie.                   

    1. Arde grăsimea pentru a produce energie

    Teoretic, folosirea L-carnitinei ca supliment pentru pierderea în greutate are sens.

    Deoarece L-carnitina ajută la mutarea mai multor acizi grași în celule pentru a fi arse pentru energie, s-ar părea că acest lucru ar crește capacitatea ta de a arde grăsimea si de a pierde în greutate.

    Carnitina are deci o acțiune de biocatalizator, la sfârșitul ciclului de reacții metabolice regăsindu-se neschimbată. Aceasta înseamnă și că molecula de carnitină este foarte eficientă, o singură moleculă putând participa la transferul (și la arderea) a mii și zeci de mii de molecule de acizi grași.

    Aportul suplimentar de L-carnitină în hrană favorizează deci arderea grăsimilor, iar acțiunea L-carnitinei este amplificată sinergic de către creatină. Arderea grăsimilor se declanșează în celule numai atunci când nu este disponibilă glucoza la nivel tisular.

    Pentru a se realiza această situație se recomandă fie un aport suplimentar de L-carnitină înaintea unor antrenamente de epuizare, fie luarea unei doze de L-carnitină înainte de culcare ( în amândouă situațiile urmărindu-se de fapt să se creeze L-carnitinei condiții favorabile de acțiune, datorită reducerii disponibilului de glucoză la nivel celular și tisular).

    Aceeași scădere a glucozei la nivel tisular se obține și sub acțiunea creatinei, care se combină cu glucoza reducându-i astfel biodisponibilitatea.

    2. Îmbunătățește rezistența la oboseală

    Cercetările efectuate în acest domeniu au măsurat și rezistența la oboseală. Subiecții care au consumat L-carnitină au putut pedala cu 25% mai mult. Motivul rezultatelor mai bune au fost datorate de arderea grăsimilor și de menținerea glicogenul muscular. 

    3. Reduce durerile musculare și accelerează regenerarea musculară

    Mai multe studii au confirmat efectele L-carnitinei asupra regenerării musculare. Doar 1 – 2 g pe zi au redus semnificativ leziunile musculare și au îmbunătățit recuperarea după antrenamentele intense. S-a dovedit că, L-carnitina ameliorează febra musculară după antrenament, la oamenii sănătoși și activi.

    4. Ajustează fluxul sanguin

    O caracteristică cheie a L-carnitinei este nu doar capacitatea de a arde mai multe grăsimi, dar și de a îmbunătăți fluxul sanguin la nivelul mușchilor. Un flux sanguin mai bun, înseamnă o mai bună furnizare de nutrienți și hormoni care sunt necesari în timpul antrenamentului.

    Este eficientă în prevenirea bolilor, îmbunătățește activitatea creierului, reduce tensiunea arterială și procesele inflamatorii, asociate bolilor de inimă.

    Alimente cu L-Carnitină

    Cele mai mari concentrații de carnitină se găsesc în carnea roșie și produse lactate. Totuși, ea poate fi găsită în cantități reduse în nuci, semințe, legume și cereale.

    Iată câteva surse de Carnitină: carne de vită, carne de curcan, carne de porc, piept de pui, brânzeturi, lapte, iaurt, pâine integrală, orez integral, ouă, avocado, soia, fasole, nuci etc.

    Suplimentarea cu L-Carnitină

    Pentru a ajuta la arderea grăsimilor și la performanța antrenamentelor tale de slăbire, recomandarea noastră este să folosești 2-3 grame de Carnitina pe zi:

    • Jumătate cam cu 90 de minute înainte de exerciții pentru a crește performanța
    • Jumătate la masa de după antrenament pentru a ajuta recuperarea și a reface rezervele

    Respectiv, cu oricare masă a zilei în zilele fără antrenament.

    Este Carnitina nocivă pentru organism?

    Studiile au demonstrat că efectul său pentru sportivi dar și asupra persoanelor care suferă de deficiență de carnitină și alte boli aduce beneficii pentru organism. Aportul zilnic de L-carnitină, de până la 2 grame este sigur pentru majoritatea oamenilor și nu provoacă niciun fel de reacții adeverse.

    Dacă se respectă doza recomandată de L-carnitină, acesta este sigură. Reacțiile adverse minime au fost raportate la administrarea a 3 g pe zi și au fost următoarele: greață, crampe, diaree sau miros corporal. L-carnitina crește fluxul sanguin și prin urmare, poate afecta persoanele cu risc de boli cardiovasculare. În plus, amplifică efectele medicamentelor administrate pentru subțierea sângelui. 

    Dacă faceți parte din persoanele amintite, este mai bine să consultați un medic care să vă sfătuiească cum să utilizați L-carnitina ca supliment nutritiv.

    Cine poate consuma L-Carnitină?

    Cantitatea de carnitină din organism depinde în funcție de alimentația voastră și de procentul de carnitină din organism. Sportivii și persoanele cu un stil de viață activ obișnuiesc să-și completeze doza de L-carnitina, sub formă de supliment, deoarece le aduce beneficiile menționate mai sus. Faceți sport sau trebuie să eliminați kilogramele în plus? Suplimentarea carnitinei poate fi benefică pentru voi, însă este important să respectați doza recomandată.


    your comment
  • Probabil că mulți dintre noi am apelat cu încredere la lecitină în perioada examenelor de tot felul, atunci când am fost stresați sau atunci când am avut diverse tulburări de memorie. Însă de curând specialiștii au mai descoperit un beneficiu al acestui aminoacid: te jută să și slăbești!

    Lecitina poate ajuta la slabit

     

    Asta pe lângă faptul că ne ajută să reducem cantitatea de grăsimi din sânge! Alături de carnitina, colină și coenzima Q10 împiedică depunerea colesterolului pe artere.

    L-carnitina, colina, coenzima Q 10, lecitină sunt substanțe asemănătoare vitaminelor pe care, în ultima vreme, puteți să le luați din numeroase suplimente alimentare, recomandate în perioadele în care organismul este suprasolicitat, în post sau în curele de slăbire. Ideal însă ar fi să le preluăm din alimente integrale, importante în dietă deoarece, fără ele, nutrienții nu pot fi utilizați la maxim. Spre exemplu coenzima Q 10 e vitală în orice dietă, nu doar în cea pentru reducerea greutății.

    Fără coenzima Q10 nu se poate elibera energia din alimente!

    Sursele de aminoacizi din alimentație

    Organele de animal tânăr, precum vițel, miel și, în special, din inimă sau alte viscere contin lecitina. Mai mult, toate aceste substanțe împiedică apariția arterosclerozei si  facilitează arderea grăsimilor. Astfel, se reduce și greutatea corporală. Colina reduce colesterolul din sânge. O puteți găsi în tărîțe, gălbenuș de ou, lapte, drojdie de bere, soia și uleiuri vegetale.

    Aceleași alimente conțin lecitină. Soia este o sursă excepțională de lecitină, iar efectul ei se exercită prin împiedicarea depunerii grăsimilor pe artere. Introduceti in alimentatie iaurtul de soia, laptele de soia, tofu, tempeh, stropiti cu sos de soia de calitate, pestele la gratar sau salatele de legume preparate la abur sau la plita.

    Edamamele sunt o sursă bună de soia și pot fi pregătite ușor la cuptor, cu puțină sare grunjoasă, pot fi servite ca aperitiv, saturând rapid si inhibând pofta de mâncare.

    Toate aceste substanțe împiedică organismul să transforme inclusiv zaharurile în grăsimi periculoase pentru artere. Se știe că, mai mult de 50% din cazurile de arteroscleroză, provin din consumul excesiv de zahăr rafinat și nu din consumul excesiv de grăsimi.

    Chiar dacă au efecte dovedit benefice, toți acești compuși, luați doar din suplimente sintetizate, nu aduc beneficii de 100%, așa cum aduc aminoacizii proveniți din surse naturale. Oricum, este totuși un beneficiu în lipsa total a acestora din alimentatie, dar trebuie să conștientizăm că, nu putem contracara o dietă total dezechilibrată doar cu un pumn de astfel de substanțe, de la farmacie!

    Combinația „natură plus substanțe de sinteză” echilibrate în mod logic în acord cu vârsta și alte probleme, cu ajutorul unui medic, reprezintă cheia sănătății!

    Alte articole

    Este carnitina cu adevărat eficientă și sigură?


    your comment
  • Mușchii noștrii sunt formați în proporție de 80% din proteină, așadar aceasta are o importanță vitală în creșterea, menținerea și refacerea mușchilor și, implicit, un impact major asupra forței, performanțelor și constituției.

    Iată 3 criterii de a alege proteine ideale pentru tine de pe High Energy

    Pe lângă alimentele cu un conținut mare de proteine, foarte mulți sportivi, culturiști se bazează pe suplimentarea cu proteină pentru a crește performanța, rezistența și masa musculară.

    Dacă te numeri printre ei și mai ales dacă ești la început, se poate ca alegerea unui astfel de supliment să-ți impună dificultăți, date fiind toate produsele disponibile astăzi pe piață. De aceea noi, cei din echipa High Energy am enumerat mai jos câteva criterii de care poți ține cont atunci când vei dori să achiziționezi un supliment cu proteine din zer sau proteine vegetale.

    Clasificarea pudrelor proteice în funcție de potențialul lor

    1. Concentrate: conțin 70-80% proteină, iar procentul rămas este format din carbohidrați, minerale, apă și grăsimi.
    2. Izolate: au un conținut de până la 90% proteină și, deci, o cantitate mai mică de nutrienți non-proteici. Este ideal pentru cei care doresc să consume proteine pure și să-și ia restul de nutrienți din alte suplimente nutritive.
    3. Hidrolizate: în urma procesului de hidrolizare, care imită procesul digestiv, pudra devine parțial digerată. Dintre toate tipurile de pudre proteice, acestea se absorb cel mai rapid.

    Nutriționiștii sportivi recomandă consumul a 20 – 25 de grame de proteine la fiecare 3 – 4 ore în timpul zilei pentru a facilita dezvoltarea masei musculare slabe. Proteinele SiS conțin un nivel foarte scăzut de carbohidrați și grăsimi (mai puțin de 2g per porție), fiind ușor de introdus în dieta zilnică a oricărei persoane.

    Este recomandat consumul a 1.4 – 1.6 grame de proteine per kg corp per zi pentru a susține dezvoltarea masei musculare. De exemplu, pentru un bărbat cu greutatea de 75kg care se antrenează regulat, doza recomandată ar fi de 120 de grame de proteine pe zi.

    Ideal ar fi ca pudra proteica pe care o alegi să conțină 7-10 ingrediente.

    Dintre toate sortimentele de pudre proteice, acelea obținute din zer, cazeina și pudra proteică din ou sunt cele mai utilizate dar să nu uităm și de proteinele vegetale.

    Discutăm mai departe despre 3 sortimente de pudre proteice disponibile pe site-ul nostru.

    Proteina din zer

    În compoziția laptelui intră două proteine: zerul, în proporție de 20%, și cazeina, în proporție de 80%. Zerul este un derivat al laptelui și a fost multă vreme considerat un lichid rezidual fără importanță.

    Proteina din zer este considerată cea mai bună sursă proteică pentru că în compoziția ei se regăsesc toți cei 9 aminoacizi esențiali necesari pentru creșterea masei musculare.

    Unul dintre avantajele majore ale acestei proteine este acela că se digeră și absoarbe rapid și o face ideală atât înainte, dar mai ales dupa antrenamentele intense.

    Un alt aspect important este conținutul de aminoacizi BCAA, dintre aceștia 9 sunt esențiali, ceea ce înseamnă că organismul nu poate funcționa fără ei. 

    Daca obiectivul tău este acela de a-ți dezvolta sau menține masa muscularăproteina din zer ar putea fi cea mai bună alegere. Însă dacă dorești să consumi o anumită cantitate zilnică de proteine, ar trebui să-ți îndrepți antenția către izolate proteic din zer pentru că acesta conține concentrații de proteina de până la 90% și cantități mici de grăsimi, carbohidrați și lactoză.

    Indicat este să o consumi la 30-60 de minute după un antrenament intens pentru că se digeră relativ ușor. 

    În rest poți încetinii digerarea acestei proteine consumând-o alături de alte alimente.

    Proteina din ou

    Această proteină este obținută din albușul ouălelor și este o alegere excelentă pentru cei care au intoleranță la lactate. 

    Proteina din albuș de ou este și ea de bună calitate conținând toți aminoacizii esențiali pentru sinteza proteinei. Un alt avantaj important este acela că se digeră ușor cu timp de absorbție moderat, de 3-4 ore. 

    Fiind obținute din albuș de ou, aceste proteine nu conțin grăsimi.

    Pe High Energy găsiți proteine din albuș de ou de la Ovowhite

    Motivul pentru care Ovowhite pornește cu un mare avantaj este acela că reprezintă o proteină 100% naturală pură din albuș de ou. Este o pudră ce se dizolvă instant, cu o compoziție simplă, ceea ce face ca proteina să fie mai ușor de digerat în comparație cu alte proteine ​​cum ar fi zerul, carnea, legumele etc.

    În plus, Ovowhite conține toți aminoacizii esențiali pe care corpul nostru nu îi poate produce. Unii aminoacizi sunt conținuți în cantități mai mari – glutamină, serină și lizină, dar conține și aminoacizi cu catenă ramificată (BCAA), cum ar fi leucină, izoleucină și valină – aceștia vor forma diferitele proteine ​​responsabile pentru menținerea și creșterea masei musculare.

    Cum să o utilizați? Consumați între mesele principale și în primele 30 de minute după efort. Pentru rezultate optime, consumați 3 cupe de proteină Ovowhite pe zi timp de minim 6 săptămâni.

    Cazeina

    Cazeina are o concentrație de 80% din proteina laptelui, un conținut mare de aminoacizise digeră lent și are efect anticatabolic.

    Spre deosebire de proteina din zer care se absoarbe rapid, cazeina este absorbită de-a lungul zilei. Acest lucru duce la o eliberare constantă, îndelungată de aminoacizi în organism.

    Nu este recomandată înainte sau după antrenamente atunci când obiectivul principal este creșterea masei musculare. Cu toate acestea, meritul cazeinei este acela că îți conferă o senzație îndelungată de sațietate.

    Cercetări recente au dovedit că o absorbție rapidă a aminoacizilor în sânge ajută creșterea sintezei proteice, lucru la care caseina este deficitară.

    Pentru că se digera lent, nu este cea mai bună alegere de pudră proteică înainte sau după antrenament, când obiectivul tău ar trebui să fie acela de a furniza rapid organismului aminoacizii necesari. Din acest motiv, este recomandat consumul de cazeină seara, înainte de culcare sau odată cu mesele din timpul zilei.

    Dar să nu uităm și de proteine vegetale pentru că veganii nu consumă produse de origine animală adică nu mănâncă carne, ouă sau lapte și nu acceptă nici consumult de proteine din zer, cazeină sau ouă. Din fericire, există nenumărate tipuri de pudre proteice care sunt indicate și persoanelor vegane pe care le găsiți și pe High Energy.

    Când vrei să crești în masă musculară cel mai important este să alegi pudră proteică în funcție de valoarea biologică, care ar trebui să fie cât mai mare. Din acest punct de vedere, proteina și izolatul din zer sunt cele mai recomandate.

    Spor la antrenamente!

    Pe Digimall gasiti produse la preturi avantajoase.


    your comment
  • Termenul de proteine provine din cuvântul grecesc prōteios și înseamnă primar, de bază. Împreună cu grăsimile, carbohidrații și apa, se numără printre macronutrienții de care omul are nevoie pentru buna funcționare a organismului. Proteinele sunt molecule mari, care sunt compuse din combinații de aminoacizi. Ele sunt, cu adevărat, baza corpului uman, pentru că nici o celulă din corp nu se poate descurca fără proteine.

    Iată 4 motive să consumi proteine pentru a pierde în greutate

    Sursele de proteine, în funcție de conținutul de aminoacizi esențiali, pot fi împărțite în trei categorii de bază:

    • Complete – conțin toți aminoacizii esențiali și includ produse animale, cum ar fi carnea, ouăle și produsele lactate.
    • Incomplete – conțin cel puțin un aminoacid, includ predominant proteine vegetale precum mazărea, leguminoasele sau cerealele.
    • Parţial complete – este o combinație de două sau mai multe alimente, care conțin proteine incomplete. Combinându-le, puteți obține o sursă completă de proteine.

    Schimbarea alimentaţiei este o parte importantă a acestei transformări și nu ar trebui să aibă loc fără aportul necesar de proteine. Un aport suficient de proteine pentru pierderea în greutate este important din mai multe motive.

    Reduce pofta de mâncare

    Reglarea nivelului hormonal duce la modificări ale apetitului și aportului caloric. Un aport crescut de proteine va reduce aportul caloric zilnic, potrivit mai multor studii. Creșterea proporției de proteine la 30%, a determinat o scădere a aportului zilnic cu 441 calorii.

    Proteinele pot influenţa şi una dintre cele mai mari probleme în menținerea unei diete, au impact asupra poftei de mâncare și a obiceiului de a mânca seara târziu.

    Prin creşterea aportului de proteine cu până la 25%, se reduce pofta de mâncare cu 60% și dorința de a avea gustări de seară târzii cu 50%.

    Produce hormoni și reglează nivelul hormonal

    Mai multe proteine sunt necesare pentru producerea hormonilor, datorită cărora organele și celulele pot comunica între ele. Creierul primește, semnale cu ajutorul hormoniilor, ale căror niveluri variază în funcție de alimentaţie. Un aportul crescut de proteine crește nivelul hormonilor de sațietate – GLP-1, peptida YY și colecistokinină. 

    În plus, reduce nivelul hormonului grelin, care este hormonul foamei. Aceste modificări hormonale duc la reducerea semnificativă a senzaţiei de foame, care este un factor important în timpul procesului de pierdere în greutate.

    Consumul de proteine favorizează arderea caloriilor

    Corpul uman folosește o anumită parte din caloriile primite pentru a digera şi metaboliza alimentele, acest fenomen se numește efectul termic al alimentelor.

    Proteinele au un efect termic semnificativ mai mare, decât carbohidrații și grăsimile.

    Efectul termic al proteinelor este de până la 20-30%, în timp ce, pentru carbohidrați este doar de 5-10% și pentru grăsimi 0-3%. Aceast lucru înseamnă că 20-30% din caloriile provenite din proteine, sunt arse de procesele metabolice și de procesul de digestie. 

    Menține și repară mușchii

    În timpul procesului de pierdere în greutate, organismul nu pierde doar depozitele de grăsime, ci se poate confrunta cu reducerea masei musculare. Un alt efect secundar posibil este scăderea frecvenței metabolice, ceea ce înseamnă că, ardeţi mai puține calorii, decât  ardeați înainte de a începe procesul de a pierde în greutate.

    Soluția ideală pentru reducerea grăsimii, fără a pierde masă musculară este să aveți un aport de proteine mai mare și să încludeți în planul vostru de antrenament și antrenamentele de forță.

    Ce tip de proteine sunt cele mai bune pentru pierderea în greutate?

    Pe piață există mai multe tipuri de proteine sub formă de suplimente nutritive. Fiecare este o sursă excelentă pentru a atinge obiectivul de a pierde în greutate, sau pentru a atinge alte obiective. Există diferențe între acestea așa că puteți afla câte tipuri de surse de proteine sunt citind articolul următor:

    Surse de proteine din punct de vedere al eficienței lor

     


    your comment


    Follow this section's article RSS flux
    Follow this section's comments RSS flux